Chirac naar Bonn, franc veert beetje op

PARIJS, 31 AUG. De koers van de Franse franc is gisterenmiddag iets opgeveerd ten opzichte van de Duitse mark en de gulden, na publicatie van gunstige cijfers over de Franse werkgelegenheid in de maand juli. Uit de cijfers bleek dat het aantal werkzoekenden in juli afnam met 0,7 procent.

Het aantal werkzoekenden is nu 3,045 miljoen personen. Dat veranderde het percentage werklozen van de beroepsbevolking overigens niet. Dat bleef staan op 12,5 procent.

Waarnemers verwachtten gisteren dat de Franse president Chirac dit weekeinde tijdens zijn bezoek aan de Duitse Bondskanselier zal trachten de onrust op de financiële markten te temperen. Daar is de zorg toegenomen dat Frankrijk niet in staat zal zijn in 1997 te voldoen aan het begrotingscriterium voor toegang tot de monetaire unie. Dat vereist een begrotingstekort van maximaal drie procent. Een tegenvallende economische ontwikkeling en maatschappelijke weerstand tegen de bezuinigingen die nodig zijn om dat percentage te halen, kunnen het geloof in Frankrijks deelname aan de muntunie ondermijnen. In 1995 was het tekort 5 procent, dit jaar hoopt de regering-Juppé de vier procent te halen, om voor volgend jaar verder te zakken tot de vereiste drie procent.

Een woordvoerder van de Duitse regering zei “dat het mogelijk is dat de muntunie boven aan de agenda staat” voor de ontmoeting tussen Chirac en Kohl. Chirac erkende dat de werkgelegenheidssituatie ook na het meevallende cijfer over juli, niet structureel verbetert. “Een zwaluw maakt nog geen zomer”, zei hij gisterenmiddag tijdens een onverwacht optreden bij een congres over jeugdwerkloosheid in Parijs. Premier Juppé zei dat de regering nog onvoldoende resultaat heeft geboekt bij het terugdringen van de werkloosheid. Hij zei te verwachten dat “de situatie in komende maanden moeilijk blijft”. Chirac nam de werkgelegenheidscijfers wel als aanleiding om te benadrukken dat de Fransae economie uit het dal lijkt te geraken. Hij onderstreepte het Franse overschot op de handelsbalans, dat overigens licht is teruggelopen, de moeite die de regering-Juppé doet om het begrotingstekort terug te dringen en de kracht van de Franse franc. Donderdag zei Chirac dat Frankrijk aan alle muntunie-criteria zal voldoen in 1997.Economen in de private sector zeiden gisteren dat het licht verbeterde werkloosheidscijfer wellicht niet meer is dan een zomer-effect. Door de vakantieperiode zouden minder mensen zich op de arbeidsmarkt hebben gemeld dan gebruikelijk.

De Franse franc veerde gisteren iets op tot 32,74 gulden per 100 franc, tegen rond 32,71 gulden eerder op de dag. Ook de Franse kapitaalmarktrente, het rendement op tienjarige obligaties, liep weer wat op de Duitse rente in. het verschil tussen de twee landen bedroeg 0,05 procent, tegen 0,08 procent op donderdag. (AP, Reuter)