Britse en Franse centralebouwers bestuderen fusie

PARIJS, 31 AUG. Het Franse concern GEC Altshom, dat actief is in energie-opwekking en -distributie, en de Franse bouwer van kerncentrales Framatome bestuderen de mogelijkheid tot een fusie. Samengaan levert een concern op met een omzet van meer dan 26 miljard gulden en 90.000 werknemers.

In hun gezamelijke verklaring wijzen zij op activiteiten van de beide bedrijven die elkaar goed aanvullen. Het nieuwe concern kan zowel kernenergie- als conventionele krachtcentrales leveren. Bovendien vergroot samenbundeling de ontwikkelingen op technologische en industriële bases van de beide bedrijven.

Door het hele assortiment op energieterrein aan te bieden, hopen de twee ondernemingen sterker voor de dag te komen op de wereldmarkt. In de harde concurrentiestrijd zijn vooral de Zweeds/Zwitserse combinatie ABB alsmede het Duitse bedrijf Siemens geduchte mededingers. De vraag naar energiecentrales is vooral groot in de Zuidoost-Azië waar de economieën hard groeien. Verder vormt ook Oost-Europa een aanzienlijke groeimarkt.

GEC Alsthom is een gezamenlijke onderneming van het Franse transport-, energie- en telecommunicatiebedrijf Alcatel Alsthom en het Britse bedrijf GEC. Het bedrijf bouwt zowel gas- als oliegestookte- en waterkrachtcentrales. GEC Alsthom fabriceert tevens produkten voor de transportwereld, onder meer de Franse hoge-snelheidstrein TGV.

Framatome levert behalve kerncentrales ook nuclaire brandstof. Het bedrijf is voor 51 procent in bezit van de Franse staat. Alcatel Altshom heeft 44 procent van de aandelen. De resterende 5 procent is in handen van de werknemers.

De Franse regering heeft inmiddels met het voornemen ingestemd. Parijs krijgt ook een stem in het gezamenlijke concern omdat de aandelen van de nieuwe combinatie door zowel GEC Alsthom als Framatome worden beheerd.

CEC Alsthom werd in Nederland betrokken bij de de bouw van de Eemscentrale, de modernste gasgestookte elektriciteitsopwekker ter wereld. Ontwerpfouten zorgden voor een miljoenenschade. Terwijl volgens experts een keuze voor Siemens voor de hand had gelegen, werd uiteindelijk gekozen voor nog niet volledige ontwikkelde turbines van het Brits-Franse GEC-Alsthom.

Daarmee was volgens ingewijden een onaanvaardbaar risico genomen en wat zich daarna aan technische gruwelen afspeelde was dan ook precies wat mocht worden verwacht. De bouw van de nieuwe centrale heeft 2,7 miljard gulden gekost. (AFP/DPA/ANP)