Winst Otra verdampt door reorganisaties

Kostbare reorganisaties in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben de nettowinst bij Otra in de eerste zes maanden van 1996 bijna geheel doen verdampen. De technische groothandel uit Amstelveen moest in totaal 41,1 miljoen gulden uittrekken om de problemen bij kwakkelende onderdelen te lijf te gaan. De nettowinst klapte afgelopen halfjaar ineen van 39,8 miljoen tot 3,7 miljoen gulden.

Uit de gisteren gepresenteerde cijfers blijkt voorts dat het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar met 9 miljoen gulden is gezakt tot 30,8 miljoen gulden. De sterk negatieve marktontwikkelingen in Duitsland, dat kampt met een zware bouwcrisis, noopten de groothandel tot een versnelling van een eerder ingezette sanering. Bij Otra UK verloopt een reorganisatie, die de logistieke processen moet verbeteren, stroef. Daardoor zijn hier extra maatregelen getroffen. Als pleister op de wonde blijken de activiteiten van Otra in Nederland (bijvoorbeeld Technische Unie) uitstekend te lopen.

Otra verdiende 14 miljoen gulden op de verkoop van twee deelnemingen, hetgeen enig tegenwicht bood voor de dure reorganisatielast. Per saldo bleef een buitengewone last van 27,1 miljoen gulden over.

De groothandel ziet 1996 als “een belangrijk overgangsjaar”, waarin een solide basis moet worden gelegd voor toekomstige winstgroei. De directie verwacht dat de resultaten door de genomen maatregelen aanzienlijk kunnen verbeteren. Voor de tweede helft van dit jaar zit winstherstel er echter niet in. Otra verwacht dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening in deze periode in gelijke mate zal achterblijven.