Winst KBB-concern valt met 80 procent

ROTTERDAM, 30 AUG. Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) heeft in de eerste helft van het lopende boekjaar een winstdaling van ruim 80 procent moeten incasseren. Dat heeft het detailhandelsconcern gisteren bekendgemaakt.

KBB, houdster van veertien winkelketens, waaronder de Bijenkorf-warenhuizen, Hema en Praxis, behaalde over de zes maanden tot en met juli 2,5 miljoen gulden winst. Een jaar eerder bedroeg de netto winst nog 12,7 miljoen. De winst per aandeel liep terug van 1,08 gulden naar 21 cent. KBB schrijft de winstval toe aan de teleurstellende omzetten in zijn kledingzaken, zoals M&S Mode en Amici .

De KBB-top sprak enkele maanden geleden de verwachting uit dat in de afgelopen periode “niet of nauwelijks winst” zou worden geboekt. Niettemin reageerde de beurs vrij heftig op de halfjaarcijfers: het aandeel KBB verloor vanmorgen 7 gulden op 126 gulden.

KBB's omzet kwam uit op 2,68 miljard gulden, 0,6 procent meer dan in de eerste helft van vorig boekjaar. Gecorrigeerd voor de verkoop van de winkelketens Bruna, de Boekelier en Hubo was sprake van een omzetgroei met 7,4 procent. Het concern waagt zich niet aan een verwachting over het gehele boekjaar. Wel wijst het erop dat, gegeven het seizoenmatige karakter van de detailhandel, het grootste deel van het resultaat in de tweede helft van het jaar wordt geboekt. KBB boekte vorig jaar 146 miljoen gulden winst, waarvan 134 miljoen in de tweede helft.

Bij de warenhuizen van KBB steeg de omzet in de periode februari-juli met 5,8 procent tot 1,44 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat nam van 20,7 miljoen gulden toe tot 21,1 miljoen. In de speciaalzaken daalde de omzet met 4,8 procent naar 1,25 miljard gulden. Gecorrigeerd voor de verkochte winkelketens was sprake van 9,3 procent omzetgroei. Het bedrijfsresultaat van de KBB-sector speciaalzaken daalde, door de malaise in de kledingafzet, van 37 tot 1,4 miljoen.