VS regelen opnieuw Koerdisch bestand

WASHINGTON/LONDEN, 30 AUG. De Verenigde Staten hebben gisteren voor de tweede maal een staakt-het-vuren tot stand gebracht in de gevechten tussen twee Koerdische groepen die sinds bijna twee weken in het de facto onafhankelijke noorden van Irak woeden.

Vandaag heeft in Londen vredesoverleg plaats, waarbij Amerikaanse regeringsfunctionarissen opnieuw een bemiddelende rol zullen spelen. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk leveren gezamenlijk een luchtmachteenheid die de Koerden sinds 1991 vanuit Turkije beschermt tegen een Iraakse militaire actie.

Het eerste bestand, door bemiddeling van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor het Nabije Oosten, Robert Pelletreau, overeengekomen, werd vorige week al na korte tijd geschonden. Het nieuwe staakt-het-vuren wordt vooralsnog gerespecteerd. Maar het bestand ging vergezeld van felle beschuldigingen van de Koerden tegen elkaar.

De Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talebani en de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Masoud Barzani delen sinds 1991 de macht in Iraaks Koerdistan, maar zijn in feite al jarenlang in een gewelddadige machtsstrijd verwikkeld, die tot een eerder staakt-het-vuren in maart zeker 3.000 levens had geëist. In de huidige gevechtsronde, waarbij een nog onbekend aantal doden is gevallen, beschuldigt de PUK de KDP ervan steun te hebben gezocht bij het Iraakse regime, dat PUK-gebied zou hebben beschoten. Volgens de KDP wordt de PUK op haar beurt door Iran gesteund.

Washington liet gisteren tegelijk weten door de PUK gemelde Iraakse troepenbewegingen zorgvuldig te volgen. Iraakse troepenversterkingen zouden worden aangevoerd in de buurt van Arbil, bij de 'grens' met het Koerdische deel van Irak.

Eerder op de dag beschuldigde Irak Iran van militaire agressie in het noorden. Volgens het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Iran troepen naar Noord-Irak gestuurd - ter ondersteuning van de PUK - en behoudt Bagdad zich het recht voor terug te slaan. (Reuter, AFP, AP)