Vrouw van Dutroux liet opgesloten kinderen verhongeren

BRUSSEL, 30 AUG. Michèle Martin, de vrouw van kinderontvoerder Marc Dutroux, heeft bekend dat zij de ontvoerde meisjes Julie en Mélissa liet verhongeren terwijl haar man in de gevangenis zat. Dat schrijft vandaag de krant Le Soir.

Volgens een eerdere verklaring van Dutroux had hij de zorg voor de ontvoerde meisjes overgelaten aan zijn handlanger Bernard Weinstein, toen hij eind december vorig jaar in de gevangenis belandde wegens diefstal met geweld. Maar waarschijnlijk vermoordde Dutroux Weinstein al voordat hij werd opgesloten, omdat hij hem niet meer vertrouwde. De vrouw van Dutroux zou de twee meisjes niet hebben verzorgd, omdat ze hen niet durfde op te zoeken in het hok waarin ze zaten opgesloten. Toen Dutroux in maart dit jaar vrijkwam, waren de meisjes uitgehongerd. Een zou al zijn gestorven, de ander zou in zijn armen zijn overleden. Julie en Mélissa werden twee weken geleden teruggevonden in de tuin van een van de huizen van Dutroux. Ze werden vorige week onder massale belangstelling uit binnen- en buitenland begraven.

Martin zou ook verklaard hebben dat Dutroux haar heeft gezegd dat Weinstein in zijn tuin verschillende lichamen van meisjes had begraven, onder wie de vorig jaar verdwenen vriendinnen An Marchal en Eefje Lambrecks. Dutroux zou dit tijdens het verhoor in grote lijnen bevestigd hebben en vervolgens de plaatsen hebben aangewezen bij het huis van Weinstein in Jumet, bij Charleroi, waar gezocht moest worden. Maar de procureur van Neufchâteau die het onderzoek leidt, Michel Bourlet, zegt dat hij een dergelijke verklaring van Martin over An en Eefje nergens heeft gelezen. Er wordt rekening mee gehouden dat Dutroux justitie misleidt en zoveel mogelijk schuld wil afschuiven op zijn overleden handlanger Weinstein.

In en rond het huis van Weinstein wordt nog steeds gezocht naar mogelijk verborgen lichamen. De apparatuur van de Britse opsporingsspecialist John Bennett heeft in het huis twee verdachte plekken aangewezen, waar wordt verder gezocht. Het graafwerk in de tuin wordt bemoeilijkt door de hevige regen en wordt maandag voortgezet. Ook in Marcinelle heeft de apparatuur een verdachte plek aangeduid. In Sars-la-Buissière, waar de lichamen van Julie en Mélissa werden gevonden, wordt eveneens gezocht met behulp van speurhonden, John Bennett en de Nederlandse specialist Harry Jongen. De komende tijd zal nog op negen andere plaatsen worden gezocht naar mogelijk verborgen lichamen van door de bende-Dutroux ontvoerde kinderen.

Procureur Bourlet en onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte staan onder voortdurende bewaking, sinds zij een aantal bedreigingen hebben gekregen. Zij worden vervoerd in gepantserde wagens en worden dag en nacht bewaakt. De Belgische koning Albert heeft gisteren vanuit zijn vakantie-adres een kwartier gebeld met de ouders van An en Eefje, om zijn medeleven te betuigen en hen moed in te spreken. Er was in België kritiek op de koning omdat hij niet eerder iets van zich had laten horen. Premier Dehaene zou zijn vakantie hebben moeten onderbreken.