US Open

NEW YORK, 30 AUG. Jan Siemerink heeft vannacht de derde ronde bereikt van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Siemerink versloeg op Flushing Meadow de Spanjaard Carlos Moya. In de volgende ronde ontmoet Siemerink publiekslieveling Andre Agassi. Miriam Oremans verloor in de tweede ronde van de Zwitserse tiener Martina Hingis.

Bij de mannen zorgden twee Amerikaanse outsiders voor een verrassing. Jeff Tarango versloeg de als tiende geplaatste Chileen Marcelo Rios, Alex O'Brien benutte zijn wild card om Wimbledon-finalist MaliVai Washington uit te schakelen. Thomas Muster en Thomas Enqvist bereikten zonder een set te verspelen wel de derde ronde.

Agassi plaatste zich met moeite bij de beste 32 spelers. Een uur lang leek het erop dat de olympisch kampioen de leden van de plaatsingscommissie voor schut zou zetten. Tot veler ergernis werd de nummer acht van wereld in New York als zesde geplaatst.

Tegen Leander Paes uit India, de nummer 149 van de wereld, kwam Agassi met 6-3 en 4-0 achter. In een game die twaalf minuten duurde verspeelde Paes vier kansen op een 5-0 voorsprong. De winnaar van het brons in Atlanta was na die tegenslag zijn ritme kwijt. Agassi hervond zichzelf en won vervolgens achttien van de laatste negentien games: 6-3, 4-6, 6-1 en 6-0. Jan Siemerink was goed op dreef tegen Moya. Met solide spel zette hij de Spanjaard met 7-6, 6-4 en 6-4 aan de kant. Tevreden was de 26-jarige Nederlander na afloop allerminst. “Tegen Agassi zal ik minder slordig met m'n kansen om moeten springen.”

Vier jaar geleden bereikte Siemerink voor het laatst de derde ronde op Flushing Meadow. Daarin verloor hij destijds van dezelfde tegenstander als die hij morgen tegenover zich vindt op het centre court. “Ik was toen onder de indruk van de sfeer, de entourage. Ik speelde helemaal niet slecht maar werd toch in drie strakke setjes uit het toernooi gemept.”

Miriam Oremans speelde gisteren te wisselvallig om Martina Hingis in gevaar te brengen. De 23-jarige Brabantse verloor met 6-4 en 6-4 van het 15-jarige tennistalent. Daarmee verdween de laatste Nederlandse speelster uit het toernooi. Eerder werden Brenda Schultz-McCarthy en Kristie Boogert uitgeschakeld. De favorieten voor de eindzege - Steffi Graf en Arantxa Sanchez Vicario - hoefden zich nauwelijks in te spannen voor een plaats in de derde ronde. Graf versloeg Kschwendt, Sanchez won van Arendt.