Topatleten vormen een uniek kwartet

ROTTERDAM, 30 AUG. De Amerikaan Michael Johnson, de Brit Linford Christie, de Namibiër Frank Fredericks en de Canadees Donovan Bailey vormen vanavond tijdens de Grand Prix van Berlijn één ploeg op de 4x100 meter.

Het gezamenlijke optreden is een eerbetoon aan Jesse Owens, de legendarische Amerikaanse spinter die op de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn vier gouden medailles won en daarmee Adolf Hitler tartte. De estafette vormt het sluitstuk van de avond. Bij het dream team opent Bailey de race, gevolgd door Johnson, Fredericks en Christie. Een wereldrecord zal niet worden erkend. De snelste tijd op de 4x100 meter staat op naam van de Amerikaanse ploeg die vier jaar geleden 37,40 seconden liep.

De meest opvallende naam is die van Michael Johnson, de Amerikaanse sprinter die vrijwel nooit een 100 meter loopt. Op de Olympische Spelen in Atlanta won hij op de 200 en op de 400 meter goud. Hij stelde daar zijn eigen wereldrecord op de 200 meter scherper. Dat staat nu op 19,32 seconden. Donovan Bailey is olympisch kampioen op de 100 meter. Ook hij vestigde in Atlanta een wereldrecord, 9,84 seconden. Fredericks won olympisch zilver op de 100 en 200 meter. Christie, olympisch kampioen op de 100 meter in Barcelona, werd in Atlanta wegens twee valse starts op het koningsnummer gediskwalificeerd. De Brit is bezig aan zijn afscheidstournee.

De laatste tijd is een discussie op gang gekomen over de vraag wie nu eigenlijk de snelste man ter wereld is. Bailey vindt dat hij dat is, omdat hij in het bezit is van het wereldrecord op de 100 meter. Johnson beschouwt zichzelf als de snelste. Ook Amerikaanse media pleiten voor Johnson omdat zijn 19,32 op de 200 meter verhoudingsgewijs aanmerkelijk sneller is. Er bestaan vage plannen om beiden de 150 meter te laten lopen, een incourante afstand in de atletiek, om zodoende een einde te maken aan de discussie.