Stee-vast

President-commissaris A. van der Stee van voeding- en drankenbedrijf BolsWessanen houdt het volgend jaar voor gezien. Hij treedt af. Van der Stee, oud-minister van Landbouw en van Financiën, in beleggerskringen ook bekend als begenadigd verzamelaar van commissariaten, is het zoveelste slachtoffer van de fusie van Bols (dranken) en Wessanen (voeding). Een fusie, die in 1993 ondanks scepsis bij de buitenwereld toch door bestuurders en commissarissen werd doorgezet.

De bestuurstop is sindsdien gedecimeerd. Sinds de fusie gaat de winst bergafwaarts. De beurskoers van de aandelen volgt. Vanochtend stond de koers op 26,90 gulden, 5 procent minder dan dinsdag, toen de laatste onheilstijding van nieuwe reorganisaties in het tweede halfjaar de beurs rauw op het dak viel. De groeipercentages die bij de fusie tot het jaar 2000 werden voorspeld, worden wel gehaald, maar in negatieve zin, zo klagen beleggers.

Bestuursvoorzitter A. Zondervan van BolsWessanen meldde het vertrek van Van der Stee deze week op een analistenbijeenkomst. Niets aan de hand. Het vertrek van de president-commissaris was eerder al afgesproken, zo luidde de boodschap. Dat moet dan een interne afspraak zijn geweest, want menig handelaar en belegger kan zich niet herinneren ervan gehoord te hebben. Het lijkt er eerder op dat Van der Stee een verdere afgang bespaard wordt. De Vereniging van Effectenbezitters had al krachtige oppositie tegen zijn herbenoeming aangekondigd. Met succes.

    • Menno Tamminga