Ruzie Robeco en VEB loopt op

ROTTERDAM, 30 AUG. De ruzie tussen de Robeco beleggersgroep en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over vermeende douceurtjes voor het Robeco-management is verder opgelopen. Een woordvoerder van Robeco beschuldigt de VEB ervan dat zij met “herhaalde insinuaties de indruk wekt dat het Robeco-management uit zakkenvullers bestaat”, terwijl de VEB juridische actie niet uitsluit om meer informatie te krijgen.

Directeur drs. P. de Vries van de VEB houdt verder onverkort vast aan zijn eis dat de overname van de beheermaatschappij van de Robeco beleggingsfondsen (76 miljard belegd vermogen) door de Rabobank moet worden voorgelegd aan de aandeelhouders van de individuele fondsen.

Begin juni maakten de Rabobank en Robeco bekend dat de coöperatieve bank in twee stappen de beheermaatschappij van de beleggingsfondsen (Robecam geheten) zal overnemen. Met deze transactie, die nog moet worden afgerond, is in eerste instantie een half miljard gulden gemoeid voor de helft van de aandelen van Robecam.

De VEB stuurde gisteren een persbericht rond dat het personeel van Robeco, inclusief het management, door de overname een premie krijgt van alles bij elkaar 5 miljoen gulden. De Rabobank brengt een bod uit van 5.000 gulden per aandeel op 1.395 preferente aandelen die Robecam in 1992 bij zijn eigen medewerkers plaatste. De waarde van deze effecten (die in tegenstellling tot gewone aandelen een vast dividend opleveren) was eind vorig jaar 1.383 gulden per stuk.

Volgens een woordvoerder van Robeco, die de genoemde bedragen bevestigt, is de geboden premie een “volstrekt normale” zaak, omdat het bod op de preferente aandelen in “een gezonde verhouding” moet staan tot het bod van de Rabobank op de helft van de gewone aandelen Robecam. “Ik word pissig dat de VEB deze premie in verband brengt met de aandelenopties voor het management van Robeco.”

Het management van Robeco heeft opties op aandelen van Robecam, maar de waarde daarvan zal door de overname van de Rabobank niet stijgen, zo verzekert de Robeco-woordvoerder. “De Vries gebruikt het verhaal van de premie op de preferente aandelen als stok om een oude hond te slaan.”

De Vries heeft enkele weken geleden van de advocaat van Robeco een brief gehad waarin de directie zegt niet te willen ingaan op het verzoek van de VEB voor stemmingen bij individuele fondsen. De Vries heeft van de commissarissen van Robecam nog niets gehoord, maar hij rekent wel op een reactie.