Remise Timman tegen Ivantsjoek

AMSTERDAM, 30 AUG. De fruitteler Julio Granda Zuniga en de dromer Vasili Ivantsjoek hebben het Donner Memorial schaaktoernooi gewonnen met zeven punten uit elf partijen. De Peruaan Granda versloeg gisteren in de laatste ronde Loek van Wely in een Konings-Indiër. Ivantsjoek uit de Oekraïne bood op een psychologisch sterk moment remise aan tegen Jan Timman. Jeroen Piket, Gata Kamsky en Nick DeFirmian eindigden op een gedeelde derde plaats met een half punt minder. Timman werd voorlaatste met 4,5 punt.

Timman had de beste kansen in de slotstelling tegen Ivantsjoek, maar hij wilde zo vroeg op de dag geen grote risico's nemen. “Als de partij al om elf uur begint, heb ik niet genoeg energie om door te spelen. Dat had ik wel gedaan bij evident voordeel, maar de stelling was nog bijzonder gecompliceerd.”

Timman noemt Ivantsjoek een verdiende winnaar. “Er waren te veel spelers uit vorm. Ivantsjoek was de enige die geen fouten maakte.” De prestatie van Granda, vorig jaar co-winnaar met Timman, was minder indrukwekkend. “Ik miste tegen hem een winst in een zet en ook in andere partijen is hij in moeilijkheden geweest.” Ivantsjoek behaalde acht remises en drie overwinningen, Granda verloor een partij en won er vier.

Ivantsjoek heeft nog geen matches om het wereldkampioenschap gespeeld. Toch vindt Timman hem van hetzelfde niveau als Kasparov, Karpov en Kamsky. “Ivantsjoek is moeilijk te peilen en heeft voorzichtig gespeeld. Maar hij heeft een uitgebreid openingsrepertoire, een scherpe blik op complicaties en sterke berekeningen. Zijn spel is heel dynamisch, hij weet hoe hij het initiatief naar zich toe moet trekken.”

De drie nederlagen van Kamsky, op papier de sterkste speler, zijn volgens Timman het gevolg van de verloren match tegen Karpov. “Kamksy speelde scherp. Tweemaal Ben-Oni, een scherpe opening waarmee hij aangeeft ook met zwart op winst te spelen. Bewonderenswaardig, maar niet zo verstandig. Hij verloor beide partijen.”

Timman is volgende maand kopman van het Nederlands olympiadeteam in Armenië. Tegelijk met het landentoernooi is er een congres van de wereldschaakbond FIDE. Daar staat de herverkiezing van de omstreden Iljoemzjinov als voorzitter op het programma. Iljoemzjinov stuurde Timman vorige week een fax met een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek in Moskou. “Ik heb weinig tijd, maar ik zou wel met hem willen praten. Zelfs als je hem als 'de vijand' beschouwt, is het goed op de hoogte te zijn van zijn ideeën.” Een paar maanden geleden leek Timman zelf nog kandidaat-voorzitter van de FIDE. Op een vergadering van de ontevreden Europese en Amerikaanse bonden werd Timman door de Canadezen opgevoerd als kandidaat. Uiteindelijk moest een commissie de plannen uitwerken.

“Ik ben niet meer gevraagd”, zegt Timman. “Dat is vreemd. Ik had het kunnen overwegen. Ik ben waarschijnlijk geen goed bestuurder, maar had bijvoorbeeld een rol kunnen spelen als sponsorwerver. Nu is de commissie - met Europeanen - uitgekomen bij Sunye Neto, een Braziliaan. Aan de andere kant is het ook wel prettig dat ik niet gevraagd ben. Nu kan ik gewoon blijven schaken.”

Timman acht het noodzakelijk dat Kasparov en Karpov zich verzoenen. “De schaakwereld heeft veel kleerscheuren opgelopen door het geruzie. Maar ik kan die verzoening niet tot stand brengen, Iljoemzjinov en Sunye Neto evenmin.”

Om in de verdeelde schaakwereld tenminste de grootmeesters te verenigen, bestaat ook nog de mogelijk de oude GMA, de grootmeestersassociatie, nieuw leven in te blazen. “Daar ben ik ook mee bezig, op de achtergrond”, zei Timman. “Maar het probleem is dat Kasparov alles voor het zeggen wil hebben. Dat kan niet. Misschien moeten we wachten tot hij zijn ambities op iets anders richt. Hij schijnt in Rusland minister van Sport te willen worden.”

    • Remmelt Otten