Regering bang voor opstand; Doden Mexico bij aanvallen nieuwe groep

MEXICO-STAD, 30 AUG. Een nieuwe guerrillabeweging die zich het Revolutionaire Volksleger (EPR) noemt heeft gisteren op zes verschillende plaatsen in Mexico aanvallen uitgevoerd. Volgens de Mexicaanse autoriteiten vielen hierbij ten minste dertien doden.

Zwaarbewapende, gemaskerde mannen bestormden politiebureaus en militaire posten in de zuidelijke staten Guerrero en Oaxaca. Ongeveer 22 mensen raakten bij de aanvallen gewond. Volgens onderminister van Binnenlandse Zaken Arturo Nuñez zijn onder de doden tien leden van veiligheidstroepen en twee rebellen.

De deelregering van de staat Oaxaca meldde elf doden onder wie mariniers, politiemannen, rebellen en twee burgers. Zij zouden zijn omgekomen bij twee langdurige vuurgevechten gisterochtend, een in de buurt van het toeristische kuststadje Huatulco en een in het bergdorpje Tlaxiaco. De autoriteiten van de buurstaat Guerrero meldden dat twee politiemannen waren neergeschoten en dat vijf militairen gewond raakten bij een aanval op een legerbasis. De rebellen doken ook op in de staten Tabasco en Chiapas, waar ze zich beperkten tot het opwerpen van wegversperringen en het uitdelen van propaganda. Aan de acties zouden in totaal ongeveer 250 rebellen hebben deelgenomen.

De onlusten zijn de ernstigste sinds rebellen die zich 'Zapatistas' noemden zich begin 1994 roerden in de zuidoostelijke staat Chiapas. De Zapatistas voeren inmiddels besprekingen met de regering en hebben gezegd niets met het EPR te maken te hebben.

Het EPR, dat tot dusver in het geheel niet serieus genomen werd door de Mexicaanse regering, presenteerde zich voor het eerst op 28 juni in de staat Guerrero. Zeventig gemaskerde mannen onderbraken een herdenkingsbijeenkomst voor zeventien boeren die zouden zijn vermoord door de politie. Een van de mannen las een manifest voor dat 'het begin van een langdurige volksoorlog' aankondigde. Onderhandelingen met de regering heeft het EPR bij voorbaat uitgesloten.

De regering heeft de aanvallen van het EPR veroordeeld als laffe terreurdaden. Het Mexicaanse leger is in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De financiële markten van Mexico-Stad maakten een scherpe val nadat het nieuws over de aanvallen bekend geworden was. De onrust is een streep door de rekening van president Zedillo, die juist zondag een optimistische toespraak had willen houden over de toestand van de natie. Zedillo probeert al jaren de in crisis verkerende Mexicaanse economie uit het slop te trekken en het politieke systeem te hervormen. (Reuter, AP, AFP)