Princen verhoord door politie Jakarta

JAKARTA, 30 AUG. De Indonesische politie heeft de mensenrechtenactivist Poncke Princen gisteren in Jakarta negen uur lang ondervraagd. De autoriteiten verdenken hem van samenwerking met de verboden Democratische Volkspartij (PRD), zo zei Princen.

“Het werd mij niet rechtstreeks voor de voeten geworpen maar uit hun vraagstelling kon ik dit afleiden”, aldus de oud-Nederlander. Hij zei dat hij zich geïntimideerd voelde, hoewel het verhoor correct verliep. “Ze begonnen met mij erop te wijzen dat ik, als ik niet behoorlijk zou meewerken, op grond van de Wet op subversieve activiteiten vijf jaar gevangenisstraf kan krijgen. Daar lig ik trouwens niet wakker van, want ik heb hier vaak genoeg gevangen gezeten.”

Princen gaf toe dat hij de PRD een aantal malen gelegenheid gaf te vergaderen op het kantoor van zijn mensenrechtenorganisatie. “Ik heb mij beroepen op de mensenrechten en in het bijzonder het recht om te vergaderen en zich te organiseren”, verklaarde Princen. “Bovendien heb ik gezegd dat het beschikbaar stellen van vergaderruimte niet betekent dat ik mij aansluit bij de opvattingen van de PRD.”

De Indonesische autoriteiten arresteerden eerder deze maand de leider van de PRD, Budiman Sudjatmiko. President Soeharto noemde de PRD een voortzetting van de vroegere communistische partij van Indonesië, de PKI. Volgens de autoriteiten is de PRD een van de belangrijkste aanstichters van de rellen van vorige maand in Jakarta die volgden op de afzetting van Megawati Sukarnoputri Kiemas als leidster van de semi-oppositionele Indonesische Democratische Partij, (PDI). Princen zei dat hem gisteren was meegedeeld dat hij bij de rechtszaak tegen Budiman opnieuw als getuige zou worden verhoord. De mensenrechtenactivist noemde de situatie in Indonesië “grimmig”.

Princen koos in september 1948, vlak voor de tweede politionele actie van Nederland in Indonesië, de kant van de Indonesische nationalisten op Midden-Java. Direct na de Indonesische soevereiniteit werd Princen Indonesisch staatsburger. (ANP)