Politie Oost-Jeruzalem versterkt

JERUZALEM, 30 AUG. Israel heeft vandaag versterkingen naar Oost-Jeruzalem gestuurd en de afgrendeling van de Westelijke Jordaanoever verscherpt om een toevloed van Palestijnen naar de Aqsa-moskee op de Tempelberg te voorkomen. Minister van interne veiligheid Avigdor Kahalani heeft gezegd dat zo nodig geweld zal worden gebruikt. In 1990 kwamen achttien Palestijnen om het leven bij schermutselingen op de Tempelberg.

Honderden Israelische militairen zetten vanochtend rondom Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever wegversperringen op. Daar onderschepten zij Palestijnen die onderweg waren naar de Aqsa-moskee voor het vrijdaggebed in antwoord op een oproep van de Palestijnse leider, Yasser Arafat. Palestijnen uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever mogen al zes maanden lang niet naar Jeruzalem, met inbegrip van de Aqsa-moskee, op grond van de Israelische afgrendeling van de Palestijnse gebieden van Israel.

Arafats oproep komt voort uit zijn huidige krachtmeting met de rechtse Israelische regering, onder andere over de uitbreiding van joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem gingen Palestijnen in antwoord op een stakingsoproep van Arafat gisteren vier uur lang in staking. Met zijn oproep tot gebed in de Aqsa wil Arafat de Palestijnse aanspraak op Arabisch Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstig onafhankelijk Palestina onderstrepen. De regering-Netanyahu wil daarvan niets weten.

Politie en moslim-geestelijken voorspelden dat vandaag ongeveer 100.000 gelovigen in de Aqsa-moskee zouden komen bidden. Op normale vrijdagen zijn dat er tussen de 20.000 en 30.000.

In Oost-Jeruzalem zelf zijn vandaag ongeveer 2.000 Israelische politiemannen ingezet. In de oude, ommuurde stad waar de Aqsa, de op twee na heiligste plaats van de islam, en de Koepel-van-de-Rots moskee staan, heeft de politie alle straten voor auto's gesloten.

Bij een controlepost langs de weg van Hebron naar Jeruzalem stuurde het leger alle Palestijnse automobilisten die noordwaarts reden terug. Maar een van hen, een textielhandelaar uit Hebron, zei niet ontmoedigd te zijn. “We zullen wel een mogelijkheid vinden om Jeruzalem in te komen en Jeruzalem te verdedigen”, zei hij. “Ik denk dat de slag om Jeruzalem is begonnen.”

Hervatte Israelisch-Palestijnse contacten hebben gisteren volgens de Palestijnse zijde niets opgeleverd. “Het vredesproces is nog steeds verlamd”, aldus een medewerker van Arafat over het gesprek in Tel Aviv tussen Netanyahu's adviseur Dori Gold en Mahmud Abbas (Abu Mazen). Eerder op de dag waren de leiders van de officiële Palestijnse en Israelische onderhandelingsteams, Saeb Erekat en ex-legerchef Dan Shomron, voor het eerst sinds de verkiezingen bijeen. Dit overleg wordt volgende week op reguliere basis hervat. (Reuter, AFP, AP)