PASTASALADE VOOR DE PICKNICK

In de Engelse krant The Times werd op de autopagina gewezen op een interessante veiling van mooie oude auto's en bijpassende spulletjes. Hebzuchtig bestudeerde ik de foto van de met varkensleder beklede houten picknick-koffer die in 1920 door Viscount Ridley bij Asprey in Bond Street, Londen, werd gekocht.

In de veilingcatalogus staat vermeld dat je een sterke chauffeur of butler nodig hebt om deze imposante en voortreffelijke koffer op te tillen. De koffer, die nog geheel compleet is, bevat een zespersoons servies. De authentieke glazen worden beschermd door rieten omhulsels. Het zilveren bestek zit tussen lederen riempjes aan de binnenkant van het deksel vastgeklemd. De kopjes, schoteltjes en sauskommen zijn van porcelein. De borden en dozen waarin eten wordt gestopt, van email. Uiteraard zit er in de koffer ook een nikkelen theeketel met bijpassende brander. Verwacht wordt dat deze picknick-koffer tussen de 18.000 en 20.000 pond zal opbrengen.

Een recept voor een eenvoudige picknicksalade:

250 gram pasta

250 gram champignons

100 gram gekookte ham

125 milliliter crème fraîche

15 dragonblaadjes

circa 3 theelepels kerriepoeder

50 gram boter

zout en peper

Kook de pasta al dente. Spoel de pasta met koud water en laat uitlekken en afkoelen. Bak intussen de in plakjes gesneden champignons in de boter snel knapperig en lichtbruin. Snijd de ham in dunne reepjes. Schep de pasta, champignons, ham, dragon, kerriepoeder en crème fraîche door elkaar. Breng de salade op smaak met zout en versgemalen peper.

    • Anne Scheepmaker