Overname Borsumij zorgt voor winstsprong Hagemeyer

Handelshuis Hagemeyer heeft de netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening in de eerste zes maanden van 1996 met 57,4 procent opgevoerd tot 111,3 miljoen gulden. De groei is voor een belangrijk deel te danken aan de overname van branchegenoot Borsumij Wehry in de tweede helft van 1995. Als gevolg van een toename van het aantal aandelen steeg de winst per aandeel naar verhouding minder: 12,3 procent tot 2,65 gulden.

De omzet is in het eerste halfjaar uitgekomen op bijna 3,7 miljard gulden, een groei van 66,2 procent. De autonome omzetgroei van Hagemeyer bedroeg 6 procent. Het bedrijfsresultaat kwam ook zo'n tweederde hoger uit op 179 miljoen gulden. Hagemeyer meldt dat de integratie en de winstontwikkeling van de Borsumij-bedrijven naar wens verloopt. Voor het gehele concern voldeed het resultaat aan de verwachting van de directie, ondanks moeilijke omstandigheden op een aantal voor Hagemeyer belangrijke markten.

Het in Naarden gevestigde handelshuis heeft bijvoorbeeld last gehad van de strenge winter en een aarzelende bouwmarkt in Nederland en het westen van Duitsland, die de verkopen van elektronische materialen onder druk zetten. Aan de andere kant boekten de automotive en industriële produkten juist weer een sterke omzet- en winstgroei. Voor geheel 1996 verwacht Hagemeyer een verbetering van de winst per aandeel.

Hagemeyer heeft tevens bekendgemaakt de Zwitserse elektronische groothandel Winterhalter & Fenner over te nemen. De omzet van deze in Zürich gevestigde onderneming bedraagt f 100 miljoen op jaarbasis. De acquisitie zal de winst per aandeel positief beïnvloeden, aldus Hagemeyer.