Nog ontevredenheid; Daimler-Benz komt uit de rode cijfers

LONDEN, 30 AUG. Daimler-Benz is terug in de zwarte cijfers. Het grootste industriële concern van Duitsland haalde in de eerste helft van dit jaar een winst van 782 miljoen mark, nadat de onderneming in de vergelijkbare periode vorig jaar door forse voorzieningen en verliezen bij o.a. DASA-dochter Fokker, een totaal verlies van 1,57 miljard mark had geleden.

Dat heeft de onderneming gisteren in Londen bekendgemaakt.

De cijfers vormen volgens bestuursvoorzitter Jürgen Schrempp het eerste succes van de harde maatregelen die hij vorig jaar nam. Daimler-Benz, dat het aantal branches waarin het concern actief is terugbracht van 35 naar 25, is in zijn ogen “wezenlijk winstgevender” geworden.

Tevreden toonde de topman zich evenwel nog niet. “Alle divisies moeten op lange termijn winstgevend worden. Nieuwe activiteiten zullen alleen gestart worden, als zij uitzicht op een goed rendement bieden en als ze in de strategie van het concern passen.”

De onderneming uit Stuttgart rekent erop dat de stijgende lijn zich in het tweede halfjaar voortzet. De omzet in het eerste halfjaar nam met ongeveer negen procent toe tot 49,1 miljard mark. Daarbij is de verkoop van bedrijfsonderdelen buiten beschouwing gelaten.

Het resultaat uit de gewone bedrijfsuitoefening bedroeg 827 miljoen mark positief, nadat dit cijfer in de eerste zes maanden vorig jaar nog op een min van 613 miljoen mark was uitgekomen. De grootste bijdrage kwam de auto-divisie Mercedes-Benz. Het vlaggenschip van het bedrijf zorgde voor een positief resultaat van 1,4 miljard. Daarentegen bleef de lucht- en ruimtevaartdivisie Dasa met 0,7 miljard mark in de rode cijfers, na een verlies van 1,6 miljard mark in dezelfde periode vorig jaar. De dienstverlening van Debis, de financieringsmaatschappij van het concern, bracht 200 miljoen mark op.

De spooractiviteiten in de joint venture met ABB leverden winst op. Daarentegen moest Daimler-Benz een negatief resultaat van zijn micro-electronicadochter Temic incasseren.

Financieel bestuurder Manfred Gentz verklaarde dat de gunstiger koersverhoudingen van belangrijke valuta ten opzichte van de Duitse munt 400 miljoen mark aan het resultaat heeft bijgedragen. Hij onderstreepte dat een rendement van 2 procent van de omzet “absoluut onbevredigend” is.

Zorgenkind bij Mercedes zijn de verkopen van vrachtauto's in Europa en Latijns-Amerika. Mercedes nam deze week een in haar ogen belangrijk initiatief om de resultaten te verbeteren met de lancering van de Actros truck.

DASA moet volgens Daimler in 1998 weer winst maken. Het besparingsprogramma Dolores, waarbij duizenden arbeidsplaatsen worden geschrapt, wordt voortgezet. Een beursgang van de vliegtuigdochter is niet gepland.

De divisie vliegtuigmotoren MTU zal volgens Daimler-topman Schrempff binnen het concern blijven.