NDP werkt met javaanse partij samen

PARAMARIBO, 30 AUG. De javaanse partij KTPI heeft besloten samen te werken met de NDP van Desi Bouterse om een nieuwe Surinaamse regering te vormen.

De kansen van NDP-kandidaat Wijdenbosch om volgende week tot president te worden gekozen zijn daarmee fors gestegen.

Het partijcongres van de KTPI gaf gisteravond toestemming voor het sluiten van een overeenkomst met de NDP en een splintergroep van dissidenten in de hindostaanse VHP. De javaanse partij verlaat daarmee, net als de hindostaanse dissidenten, de huidige regeringscoalitie van het Nieuw Front.

Besprekingen van het Nieuw Front met enkele oppositiepartijen - behalve de NDP - hebben sinds de parlementsverkiezingen in mei nog niet tot een nieuwe regering geleid. Volgende week moet Suriname wel een nieuwe president kiezen. Dat zal gebeuren in de Verenigde Volks Vergadering, de verzameling van alle 869 gekozen functionarissen in het land. Als de KTPI-afgevaardigden hun steun dan geven aan NDP-kandidaat Wijdenbosch, en niet aan de huidige Nieuw Front-president Venetiaan, komt een krappe meerderheid voor de NDP in zicht. De president formeert vervolgens een regering.

VHP-voorzitter Jaggernath Lachmon verklaarde gisteren er nog steeds zeker van te zijn dat Venetiaan wordt gekozen. Een VHP-raadslid uit het district Commewijne uitte eveneens gisteren de beschuldiging dat hindostaanse dissidenten binnen de VHP hebben geprobeerd leden van zijn ressortsraden (een soort gemeenteraden) om De leden van districts- en ressortsraden zullen een grote rol spelen in de Volksvergadering, waar een gewone meerderheid voldoende is om een kandidaat te tot president kiezen. In het parlement, waar een tweederde meerderheid is vereist, is dat niet gelukt.