Missionarissen vrij in Soedan

NAIROBI, 30 AUG. Het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) heeft woensdagnacht bij een missiepost in het afgelopen dorpje Mapourdit in het zuiden van Soedan zes rooms-katholieke missionarissen vrijgelaten, die bijna twee weken gevangen werden gehouden.

Een plaatselijke bevelhebber van de SPLA en zijn mannen hadden de missiepost op 17 augustus omsingeld. Zij namen drie Australische nonnen, een Amerikaanse en een Soedanese priester en een Italiaanse broeder gevangen en plunderden de missiepost. Vier missionarissen werden elders gevangen gezet. Twee anderen werden onder huisarrest geplaatst. De zes werden beschuldigd van “het hinderen van de recrutering voor de SPLA, het bezit van documenten die bewijzen dat zij spionnen zijn van andere landen” en het verspreiden van de “Islam in de vermomming van het Kruis”.

Een woordvoerder van de SPLA in Nairobi bood gisteren namens de rebellen excuses aan voor het vasthouden van de zes missionarissen. (AP, Reuter)