Meer geld ambtenaren Zimbabwe

HARARE, 30 AUG. De Zimbabwaanse regering geeft ambtenaren een salarisverhoging van 20 procent. De ambtenaren, onder wie ook verpleegkundigen, brandweerlieden en medewerkers van uitvaartondernemingen, staakten de afgelopen week voor loonsverhogingen van 30 tot 60 procent.

De vakbonden van Zimbabwaans overheidspersoneel beraadden zich gisteren over het aanbod, waarmee de regering in Harare een diepe knieval maakt. Eerder had de regering duizenden stakende ambtenaren op staande voet ontslagen. Ze zei niet meer dan 8 procent salarisverhoging te kunnen geven, ofschoon de inflatie op jaarbasis 22 procent is. Of de ontslagen worden ingetrokken is niet direct duidelijk.

Minister van sociale zaken Chitauro zei dat hogere bod mogelijk was op basis van beloften die eerder waren gedaan maar niet uitgevoerd. Eerder zei hij nog dat de regering was begonnen met het aantrekken van onder meer nieuwe verpleegsters, artsen en rechters, die het ontslagen personeel moeten vervangen.

De Zimbabwaanse politie arresteerde de afgelopen dagen diverse vakbondsleiders, onder wie de vertegenwoordiger van overheidspersoneel, John Makoni, en diens plaatsvervanger. De staking legde het openbare leven praktisch stil. In ziekenhuizen werden alleen spoedgevallen behandeld. De brandweer op de vliegvelden staakte. (Reuter)