Kroonprins gaat met ouders mee naar Zuid-Afrika

DEN HAAG, 30 AUG. Prins Willem-Alexander gaat alsnog mee met zijn ouders op staatsbezoek naar Zuid-Afrika. Aanvankelijk zouden alleen koningin Beatrix en prins Claus dit land bezoeken. Het staatsbezoek duurt van 30 september tot en met 3 oktober.

Waarom de kroonprins alsnog meereist, kon de Rijksvoorlichtingsdienst niet zeggen. Wel wijst een woordvoerder erop dat wel vaker in een wat later stadium wordt besloten het koninklijk gezelschap uit te breiden.

De prins van Oranje ging vorig jaar ook met zijn ouders mee op staatsbezoek naar Indonesië. Tijdens dat bezoek had de 29-jarige troonopvolger geen eigen rol. Dat zal in Zuid-Afrika wel het geval zijn. Zo zal hij worden betrokken bij de zogeheten Parallelle Economische Missie (PEM). Deze bestaat uit zo'n dertig topondernemers die met koningin Beatrix en prins Claus meereizen.

Zowel minister Wijers (Economische Zaken) als het bedrijfsleven verwelkomen de komst van de kroonprins. “Het was een hartewens van de minister om de prins van Oranje bij het werk van de PEM te betrekken”, aldus de woordvoerder van Wijers.

“Het zal de impact van het bezoek van de ondernemers aan Zuid-Afrika zeer ten goede komen.” De organisatie van werkgevers VNO/NCW reageert om dezelfde reden positief.

Er is nog niet veel over de inhoud van het staatsbezoek bekend, maar de koningin zal “een gevarieerd programma” worden aangeboden in Pretoria, Johannesburg en West Kaap, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Tijdens het bezoek tekenen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen een cultureel akkoord.