KBB gestraft voor winstval op negatieve beurs

AMSTERDAM, 30 AUG. De winstdaling van Koninklijke Bijenkorf Beheer is vanmorgen ontvangen met een forse koersdaling. Tegen het middaguur stond het aandeel KBB 6 gulden lager op 127 gulden op een ongunstig gestemd Damrak.

AMSTERDAM In navolging van koersdalingen op de effectenbeurzen in New York en Tokio, opende het Damrak vanmorgen lager, en slaagde er in de loop van ochtend niet in om de schade in te halen. Met een koersdaling van 4,11 punten (0,73 procent) op 554,84 punten zette de index zijn daling van gisteren voort. Ook op de andere Europese beurzen was de stemming slecht. Frankfurt stond 0,75 procent lager, Londen 0,86 procent en Parijs zelfs 1,25 procent. Daarmee dook de CAC-index wederom door de grens van 2000 punten. Directe reden voor de slechte stemming was de opwaartse herziening gisteren van de Amerikaanse economische groei in het tweede kwartaal naar 4,8 procent. Dat wakkerde de vrees voor een Amerikaanse renteverhoging in de loop van dit najaar aan, en vertaalde zich in koersdalingen op zowel de aandelen- als de obligatiemarkt.

In Amsterdam stond bij de hoofdfondsen Akzo laat in de ochtend op een verlies van 1,60 gulden op 193,60 gulden. Heineken moest 4 gulden terug naar 370,50 gulden en Hagemeyer, ondanks een winstsprong in het eerste halfjaar, daalde 2,20 gulden naar 124,30 gulden. Nutricia leverde 3,30 gulden in op 222 gulden, Koninklijke Olie 1,10 gulden op 249,80 gulden.

Zelfs Fortis, dat donderdag een ruim 20 procent hogere halfjaarwinst meldde, verloor 80 cent op 50,10 gulden. Ook op de lokale markt werd vooral negatief gereageerd op bedrijfsnieuws. Koninklijke Bijenkorf, die een forse winstdaling bekendmaakte, ging aanvankelijk met 7 gulden terug tot 126 gulden.

De gemelde hogere winst van Delft Instruments leverde wel een gulden winst op op 41 gulden. Biotech-fonds Artu rukte 40 cent op naar 6,10 gulden en deed het daarmee relatief goed.

De verwachting van een hogere Amerikaanse rente, die gisteren de financiële markten in New York de kop opstak, heeft weinig gedaan voor de dollar. De Amerikaanse munt noteerde vrijwel onveranderd op 1,6595 gulden rond het middaguur. Alleen tegenover de Japanse yen boekte de dollar koerswinst, waardoor de verhouding tussen de yen en de Europese munten verder verslechterde. Ondanks de zorg op de financiële markten over de komende Franse begroting, handhaafde de franc zich op 32,75 gulden per 100.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft het gisteren slecht gedaan. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen daalde met 64,73 punten tot 5647,65. Het maximale verlies van de dag bedroeg bijna negentig punten. Eerder op de dag werden enkele nieuwe economische gegevens bekendgemaakt, waaronder een sterker dan gedachte economische groei in het tweede kwartaal, die de vrees voor renteverhoging aanwakkerden. Hogere rente doet de aandelenkoersen geen goed.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs in Tokio daalde het Nikkei-gemiddelde vannacht met 386 punten, of bijna twee procent, tot een slot van 20.166 punten. Buitenlandse verkooporders en arbitragehandel drukten de koersen. Sinds vorige week is de Nikkei met ruim zes procent gedaald. De lagere winstverwachting na de publicatie van een gedaald ondernemersvertrouwen op woensdag weegt op tegen de verwachting dat de Japanse rente voorlopig niet zal stijgen.