Jensen en Jensen stelen de show

NEW YORK, 30 AUG. De opkomst van Luke en Murphy Jensen mocht er zijn. Met gebalde vuisten begroette het Amerikaanse tennisdubbel de toeschouwers op Flushing Meadow. Voor hun duel in de eerste ronde van de US Open kozen de broers voor een oogverblindende uitrusting: rood-blauw geblokte shirts en blauw-paarse broeken. Op het zitvlak van de over-sized stonden knalgele pootafdrukken van een beer. Het hagelwitte tenue van hun tegenstanders, het Nederlandse duo Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, leek van een andere planeet.

Drie jaar geleden verrasten Luke en Murphy Jensen de tenniswereld door op Roland Garros de dubbeltitel te winnen. Sindsdien hebben de broers vooral naam gemaakt door diezelfde tenniswereld onder vuur te nemen. Tennis is saai, er zijn te veel bleke miljonairs, vonden de broers. “De rivaliteit tussen McEnroe en Connors, twee tennissers die elkaar echt haten, waar vind je die nog”, vroeg Luke. “Pete Sampras is de aardigste gozer die je kunt ontmoeten. Hij zal nooit iets onaardigs over iemand zeggen. Maar als Nastase vroeger op de baan stond, wilden de toeschouwers hem na afloop opknopen.”

De gebroeders Jensen hebben de tennissport opnieuw uitgevonden voor de skateboard-generatie. “Spelletjes maken het beest in ons los”, verklaarde Luke. Gitaar spelen op het centre court, lang haar, gabberkleding, je tegenstander een bal in het gezicht slaan, bloed op je shirt - dat is Jensenized tennis. Let's party is hun motto. Leef als in een Franse film, wees maatjes met de ballenjongens.

Waar de broers verschijnen is het druk. Op Wimbledon liepen de broers eind juni in het shirt van het Engelse voetbalelftal de grasbaan op. In de mixed-dubbel moest Luke zich omkleden omdat hij in cricketkledij aantrad. Toeschouwers weten dat zij zich bij de Jensens niet zullen vervelen. De kans op goed tennis is minder groot. De 30-jarige Luke stond in zijn profloopbaan ooit 168ste op de wereldranglijst, de drie jaar jongere Murphy reikte nooit hoger dan de 568ste plaats. Murphy is linkshandig; 'Duel hand Luke' was rechtshandig maar leerde ook met links tennissen omdat zijn idolen McEnroe en Connors dat ook deden.

Het duel van de Jensens tegen Haarhuis/Eltingh was de eerste dubbelpartij op een showcourt. Op een uitpuilend Grand Stand hielden de broers zich tot diep in de tweede set rustig. Aan rock-en-roll-tennis en de chest butt, hun befaamde vreugdesprongetje met de borsten tegen elkaar, kwamen ze niet toe. Binnen 50 minuten stond het 6-2 en 4-3 voor de Nederlanders.

Door een dubieuze beslissing van de scheidsrechter kregen de broers aan het slot van de partij toch nog de geest. Murphy maakte zich kwaad en mepte van drie meter afstand de bal tegen Haarhuis aan, Luke jutte het publiek op. Ogenblikkelijk kolkte het stadion. Luke kreeg vervolgens drie kansen op rij om de stand met een smash weer in evenwicht te brengen. Maar Haarhuis en Eltingh slaagden er steeds weer in de bal te retourneren. Uiteindelijk sloeg Murphy de bal knullig in het net. Met een triomfantelijk ererondje vierde Haarhuis het punt.

“Met de Jensens samenspelen is leuk”, zegt Brenda Schultz-McCarthy, “tegen de Jensens spelen kan erg lastig zijn.” Schultz is een huisvriend van de familie en heeft met beide broers samengespeeld. Vorig jaar dubbelde ze met Murphy op Wimbledon. Om onopgehelderde redenen was de Amerikaan plotseling een paar dagen zoek. Schultz: “Luke is aardig, Murphy is gek.”

Vader Howard Jensen, korte tijd actief bij de New York Giants, hoopte van zijn zoons footballspelers te maken. Om hun voetenwerk te verbeteren legde hij in de tuin van zijn huis in Michigan een tennisbaan aan. Die sport beviel de broers beter dan football. Murphy behoorde met Agassi en Sampras tot de beste junioren van de Verenigde Staten. Luke was een paar jaar eerder als junior de nummer twee van de wereld en versloeg bij de US Open de jonge Boris Becker. Om studieredenen raakte de tennisloopbaan van de broers lange tijd in de versukkeling.

Luke en Murphy zijn de voormannen van een tennisfamilie. De tweelingzusjes Rachel en Rebecca spelen in het vrouwencircuit. Moeder Patricia leidt de familie in zakelijk opzicht. Een riant aanbod van het machtige managementbureau IMG sloegen de Jensens af. De zaken lopen gesmeerd, vooral in de kledingbranche is de familie succesvol. Racquet magazine zette de Jensens onlangs op de derde plaats in de top-25 van 'Meest invloedrijke personen in de tennissport'.

Haarhuis en Eltingh zorgden ervoor dat de Jensens-show op Flushing Meadow beperkt bleef tot één partij. Na precies een uur spel was het 6-2 en 6-4 en zocht het Nederlandse koppel de kleedkamer op. Voor de Jensens zaten de plichtplegingen er nog niet op. Honderden kinderen smeekten om een handtekening. Luke deelde petjes uit, Murphy smeet zijn schoenen en racket in de tribune. PR-medewerkers gooiden ondertussen frisbees naar de toeschouwers.

Op weg naar de kleedkamers zeiden de Jensens dat ze bedrogen waren. Luke: “We dienen een protest in. Die Hollanders speelden op klompen. In de kleedkamer heb ik gezien hoe ze er een plastic omhulsel omdeden. Let op, dit wordt een groter schandaal dat het gedoe over het plaatsingsschema.” Murphy kwam met een oplossing om voortaan beter voor de dag te komen: “We moeten net als Haarhuis en Eltingh in een molen gaan wonen en af en toe onze vingers in een dijk steken.”

    • Arjen Ribbens