Inspectie bezig met onderzoek medicijnaffaire

ROTTERDAM, 30 AUG. De Nederlandse geneesmiddeleninspectie zal zo snel mogelijk haar bevindingen rapporteren aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) over een onderzoek dat zij heeft ingesteld bij het bedrijf Vos BV in Alphen aan den Rijn. De onderneming zou betrokken zijn bij een medicijnenschandaal op Haiti, dat aan 87 kinderen het leven heeft gekost.

De slachtoffers zijn overleden tussen november vorig jaar en juni. Op 18 juli meldde de Duitse krant Die Tagezeitung nog dat 60 kinderen waren overleden na het gebruik van een koortswerende siroop - Afebryl - dat wordt gemaakt door het Haitiaanse farmaceutische bedrijf Pharval. Die cijfers werden naar buiten gebracht door de minister van Volksgezondheid van Haiti, Rodolphe Malebranche.

Naar aanleiding van de sterfte onder de kinderen heeft Haiti de FDA ingeschakeld, die onmiddellijk een onderzoek heeft ingesteld en inspecteurs heeft gestuurd naar Haiti, China en Duitsland. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid werd gevraagd onderzoek te doen bij het bedrijf Vos BV, dat de glycerine heeft geleverd aan Pharval. Die glycerine, afkomstig uit China, zou voor twintig procent zijn vervuild met di-ethylglycol.

Vos BV heeft gisteren laten weten “het geval en de geuite beschuldigingen te kennen”. Voorts stelt de directie in een korte mededeling “te werken aan opheldering, ook in nauwe samenwerking met de autoriteiten”. Het Haitiaanse ministerie van Volksgezondheid, de Duitse ambassade in Haiti en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben de zaak in onderzoek, zo meldde het Duitse actualiteitenprogramma Monitor gisteren.

Di-ethylglycol is sterk toxisch en bevat een bestanddeel dat ook wordt gebruikt voor anti-vries in autoradiatoren. Bij de mens tast het vooral nieren en hersenen aan. Vos BV, dochter van de Duitse handelsmaatschappij Helm, zou volgens Monitor de glycerine direct vanuit Amsterdam hebben geleverd aan het Haitiaanse Pharval. De betreffende siroop is niet op de Nederlandse markt.

Niet bekend

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid meldde vanochtend dat de inspectie geen problemen heeft gehad bij het onderzoek bij Vos BV, “terwijl de inspectie formeel geen bevoegdheid heeft om bij fabrikanten van grondstoffen voor geneesmiddelen binnen te komen”. De inspectie heeft het traject kunnen achterhalen dat de 72 vaten verontreinigde glycerine hebben afgelegd en monsters kunnen nemen van de glycerine, die nog bij Vos te vinden was. “De uitslag van dat onderzoek kunnen wij nu niet geven. Die gaat zo snel mogelijk naar de FDA”, aldus de woordvoerder.