Geldtransport België extra beveiligd

BRUSSEL, 30 AUG. Geldtransporteurs in België zijn extra beveiligd nadat eerder deze week een vijftigtal kalasjnikovs en riotguns zijn ontvreemd uit een schietstand in het Waalse Hennuyères. Met dergelijke zware wapens werd de afgelopen tijd een serie overvallen gepleegd op geldtransporten, waarbij geldkoeriers omkwamen of ernstig gewond raakten.

Behalve de wapens en een grote hoeveelheid munitie werden deze week drie zware vrachtwagens gestolen. Uit voorzorg tegen een mogelijke aanslag zijn in het hele land politie en rijkswacht in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Alle geldtransporten hebben sinds gisteren plaats met een derde gewapende man, een maatregel die per 1 september van kracht had moeten worden. Sommige transportfirma's laten minder geldauto's uitrijden.

Vorige maand had nog een overval op een geldtransport plaats, waarbij een zware truck werd gebruikt waarop een stootblok van een trein als stormram was gemonteerd. De begeleider kwam om het leven, de chauffeur raakte zwaar gewond. Eerder dit jaar staakten de ongeveer twaalfhonderd Belgische geldtransporteurs om veiliger transporten te eisen.