Geen overlevenden vliegramp Spitsbergen

OSLO, 30 AUG. Er is geen hoop meer op het vinden van overlevenden van de vliegramp met een Russische Toepolev, gisteren op het Noorse eiland Spitsbergen. Mist en sneeuwstormen maakten vanaf gistermiddag het zoeken naar lichamen onmogelijk.

Aan boord van het vliegtuig bevonden zich 143 passagiers: 125 volwassenen, vier kinderen en veertien bemanningsleden. De meeste passagiers waren mijnwerkers uit de Oekraïne met hun gezinnen, die terugkeerden van vakantie naar hun werk in de kolenmijnen van Spitsbergen. Zij woonden in de Russische nederzetting Barentsburg, die ongeveer 1.600 inwoners telt.

Wrakstukken van het vliegtuig liggen verspreid op de steile hellingen van de Operaberg, ongeveer tien kilometer ten zuiden van het enige vliegveld van Spitsbergen in het stadje Longyearbyen. Een deel van het wrak is naar beneden gegleden het dal in.

Een Noors team is op weg naar Spitsbergen om de oorzaak van de ramp te onderzoeken.

Het zal worden bijgestaan door Russische deskundigen en een vertegenwoordiging van de Toepolev-fabriek.

Het ongeluk op Spitsbergen is de zesde vliegramp sinds januari 1994 in de Russische luchtvaart, die te kampen heeft met een sterk verouderde vloot. (AP)