Frankrijk en Italië houden vast aan EMU-pad

PARIJS/ROME, 30 AUG. De Franse regering houdt ondanks de groeiende protesten vast aan het terugdringen van het begrotingstekort om te kunnen voldoen aan de criteria voor de Economische en Monetaire Unie (EMU). De regering van Italië heeft gisteren eveneens herbevestigd zich aan de EMU-normen te zullen houden, maar hoopt wel op extra speelruimte op het uur U.

De begrotingen die dit najaar in de Europa worden gepresenteerd hebben op de financiële markten de spanning opgevoerd over de vraag of de lidstaten in de Europese Unie (EU) zich op tijd kunnen kwalificeren voor de EMU-criteria in het Verdrag van Maastricht. De aandacht van de beleggers is de afgelopen dagen vooral gericht op Frankrijk, waardoor de franc onder druk is gekomen en de aandelenkoersen op de beurs in Parijs gisteren zijn gedaald. De Franse regering staat de komende maanden voor een vuurproef, nu de vakbonden acties hebben aangekondigd tegen het strenge bezuinigingspakket om het begrotingstekort terug te dringen.

De Franse president Chirac liet gisteren weten dat de aangekondigde acties zijn land niet van het voornemen kunnen afbrengen het begrotingstekort voor 1999 terug te brengen tot de geëiste 3 procent van het bruto binnenlands produkt. “Frankrijk haalt de criteria en zal het tijdspad respecteren”, zei hij gisteren tegenover de ambassadeurs van zijn land. “We zullen slagen, want dat is in het belang van alle Fransen.” Chirac zei dat de eenheidsmunt, de 'euro', een belangrijke stimulans is voor lage rentetarieven. Een lage rente is een impuls voor de economie en dus voor het scheppen van banen.

In Frankrijk komt het begrotingstekort dit jaar uit op 4 procent. In 1997 moet dit al zijn teruggebracht tot 3 procent. Premier Alain Juppé toonde zich gisteren opnieuw vastbesloten om dat te halen. Bij dezelfde bijeenkomst met ambassadeurs herhaalde hij de woorden van Chirac.

Juppé verdedigde de Franse strijd om de inflatie uit de economie te persen en toonde zich verbaasd over de jongste kritiek op zijn economische en financiële beleid. “We hebben de afgelopen jaren de inflatie hard aangepakt”, zei hij. “Ik ben dan ook stomverbaasd dat sommigen dit betreuren.”

Juppé refereerde aan de aanval door de oud-minister van Financiën, Alain Madelin, in het dagblad Le Monde. Daarin schrijft Madelin dat Frankrijk in een periode verkeert van dalende prijzen en dat het huidige beleid van de regering leidt tot deflatie, met als gevolg politieke instabiliteit en sociale wanorde. Madelin, een overtuigde vrije-markteconoom, werd vorig jaar augustus als minister van Financiën aan de kant gezet, na een meningsverschil met Juppé over het tempo van de economische hervormingen.

De Franse franc kon ook vandaag nog niet profiteren van de verbale steun van Chirac en Juppé. Vanmorgen noteerde de munt 32,72 cent, een niveau waarop de franc zich al dagen beweegt. Op de beurs van Parijs daalden de aandelenkoersen vanmorgen opnieuw, maar de verliezen waren beperkt.

In Italië, een ander Europees land dat met argusogen wordt bekeken, zei premier Romano Prodi dat zijn land zich zal houden aan de EMU-criteria. “De EMU moet doorgaan en snel beginnen”, zei Prodi in een interview met het tijdschrift Panorama. Italië heeft op dit moment een grotere schuld dan toegestaan (60 procent van het bbp) en heeft moeite de criteria voor het tekort en de inflatie te halen.

Romiti, de bestuursvoorzitter van Fiat en daarmee de meest invloedrijke ondernemer in het land, heeft afgelopen week gezegd dat Italië mogelijk later aan de EMU moet meedoen als daarmee werk kan worden geschapen. Plaatsvervangend premier Veltroni heeft ook aangegeven dat het tijdpad en de criteria mogelijk opnieuw moeten worden bekeken.

Prodi nam daarvan gisteren niet helemaal afstand. “Als, in overeenstemming met onze partners, tussenliggende en tijdelijke fasen kunnen worden ingebouwd voor ons land...dan kunnen we daarmee leven.” Volgens Prodi zijn Frankrijk en Duitsland “er nog nooit zo van overtuigd geweest dat het moeilijk is om met de EMU door te gaan zonder Italië.” Prodi heeft eerder gezegd 32 biljoen lire (35 miljard gulden) te willen bezuinigen, maar heeft niet gezegd hoe hij dit wil bereiken. De begroting wordt eind september gepresenteerd en volgens Prodi wordt de herfst cruciaal voor het bereiken van de 'euro'. (Reuter, AP, AFP)