Fortis Amev stelt winstprognose '96 opwaarts bij

UTRECHT, 30 AUG. Bank en verzekeraar Fortis Amev heeft haar winstprognose voor dit jaar verhoogd na betere resultaten in het Nederlandse bankbedrijf van de VSB Bank. Fortis Amev is een van de twee moedermaatschappijen van de Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis (31.000 medewerkers) die haar netto winst in het eerste halfjaar met 21 procent heeft verhoogd tot, omgerekend, bijna 780 miljoen gulden.

Deze cijfers heeft bestuursvoorzitter H. Bartelds van Fortis gistermiddag bekendgemaakt. Hij verwacht dat de netto winst van Fortis dit jaar ten minste 10 procent hoger zal zijn dan vorig jaar, toen, omgerekend, bijna 1,3 miljard werd verdiend. Volgens Bartelds is de doelstelling van 5 procent meer zakenvolume bij gelijke kosten ook in het eerste halfjaar gerealiseerd als tenminste enkele incidentele factoren buiten beschouwing blijven.

Fortis Amev verhoogde weliswaar de winstprognose voor het lopende jaar, maar temperde tevens de verwachtingen voor het tweede half jaar bij de bankactiviteiten. Bartelds verwacht dat de groei van het operationeel resultaat voor belastingen van 27 procent in de eerste zes maanden in het tweede halfjaar niet gehaald zal worden. De winstgroei was deels het gevolg van de overname vorig jaar van de Belgische bank Krediet aan de Nijverheid. Dat zorgde voor een stijging van 6 procentpunt.

De overblijvende stijging was vooral het gevolg van de betere verhouding tussen de ontvangen rente op kredieten en woninghypotheken en de betaalde rente op spaargelden en andere toevertrouwde middelen. In het tweede halfjaar van vorig jaar begon de rentewinst al te stijgen, zodat het moeilijker wordt daar de komende maanden nog extra groei te realiseren.

Het bankbedrijf maakte in het eerste halfjaar een operationale winst van 258 miljoen gulden tegenover 203 miljoen gulden in de eerste zes maanden van 1995. Het operationeel resultaat bij de verzekeringsbedrijven steeg met 14 procent tot 348 miljoen gulden. Bartelds meldde verbetering bij de Nederlandse autoverzekeringen (“geen verlies meer”) maar lagere resultaten in Amerika, onder meer in de ziektekosten.