Confrontatie IFOR en Bosnische Serviërs

SARAJEVO, 30 AUG. Troepen van de IFOR-vredesmacht hebben gisteravond laat een groep van 65 Bosnisch-Servische politiemensen vrijgelaten die zij eerder op de dag hadden aangehouden in Mahala wegens beschietingen op moslims. De Bosnische Serviërs op hun beurt lieten daarop zes VN-functionarissen vrij, die zij bij wijze van wraakactie hadden opgesloten in hun kantoor in het nabijgelegen Zvornik.

Het incident was de ernstigste confrontatie sinds de ondertekening van het Dayton-akkoord in december vorig jaar. Het onderstreept hoezeer de spanning stijgt in de aanloop naar de verkiezingen in Bosnië op 14 september. De commandant van de NAVO-grondtroepen, Sir Michael Walker, hield gisteravond in Banja Luka crisisberaad met de Bosnisch-Servische 'president' Biljana Plavsic. Volgens IFOR-woordvoerders is de spanning in Mahala nu afgenomen.

De crisis begon gisteren volgens NAVO- en VN-functionarissen, toen Bosnisch-Servische politiemensen het vuur openden en met stokken insloegen op een groep moslim-vluchtelingen die terugkeerden naar hun huizen in Mahala in het noordoosten van Bosnië, een dorp dat nu in handen is van de Bosnische Serviërs. De moslims probeerden daar hun door de oorlog zwaar beschadigde huizen te repareren. Toen de Bosnische Serviërs begonnen te schieten, arresteerden NAVO-troepen 65 Bosnisch-Servische politiemensen binnen een cordon van gepantserde voertuigen en namen ze tevens enkele tientallen wapens in beslag.

In reactie daarop zette een menigte van zo'n 600 Bosnische Serviërs, onder wie ook politiemensen, zes VN-functionarissen vast in hun VN-kantoor in Zvornik. Daarbij werden de VN-mensen met vuurwapens bedreigd toen ze het kantoor wilden verlaten. Verscheidene VN-voertuigen werden omggegooid. De crisis werd opgelost doordat IFOR-generaal Walker naar Mahala vloog met een functionaris van het Bosnisch-Servische 'ministerie van Binnenlandse Zaken', die zijn politiemensen ter plaatse opriep samen te werken met de NAVO.

Mahala is in het Dayton-akkoord toegewezen aan de Bosnische Serviërs, maar datzelfde akkoord belooft dat vluchtelingen veilig naar hun woningen kunnen terugkeren.

In Mahala werd gisteren een gezamenlijke patrouille van zeven dagen afgesproken totdat “we dit probleem oplossen”, aldus een NAVO-militair. (Reuter, AP)