Comité dreigt met acties om Brunswijk vrij te krijgen

PARAMARIBO, 30 AUG. Het Comité Vrijlating Ronnie Brunswijk heeft gisteren de vrijlating geëist van de ex-leider van het Surinaamse Jungle Commando voor middernacht (vijf uur vrijdagochtend Nederlandse tijd). Het dreigt met acties van ex-strijders als dat niet gebeurt. Het Comité heeft dat aan de districtscommissaris van Marowijne in Oost-Suriname gemeld. Van betrouwbare zijde is vernomen dat de Justitie niet zal toegeven aan het ultimatum.

De politie in Paramaribo arresteerde Brunswijk vorige week woensdag op verdenking van poging tot moord en illegaal wapenbezit. Brunswijk en zijn lijfwachten zouden een paar dagen eerder in Moengo schoten hebben gelost op een man die zich verzette toen zij diens vrouw molesteerden.

De man diende een aanklacht in maar heeft die ingetrokken, naar alle waarschijnlijkheid onder druk van aanhangers van Brunswijk. Het Comité schrijft in een verklaring verbaasd te zijn dat Justitie Brunswijk daarom niet in vrijheid heeft gesteld. Het maakt verder melding van paniek onder de ex-strijders. Het waarschuwt dat die niet zullen schromen hun rechten, zoals vervat in het vredesakkoord van 1992, op te eisen.

Het Comité bestaat uit ex-strijders die tegen het sluiten van het akkoord waren. Die noemen de aanhouding verraad aan het akkoord dat een einde maakte aan de binnenlandse oorlog die het Jungle Commando tegen het nationaal leger voerde. (ANP)