Boete voor bank Flemings na fraude Hongkong

ROTTERDAM, 30 AUG. De zakenbank Flemings heeft een boete gekregen van 700.000 pond (1,8 miljoen) van de financiële toezichthouders in Londen en Hongkong wegens onregelmatigheden. Flemings heeft aangekondigd zijn beleggers een schadevergoeding van 19,3 miljoen dollar te zullen betalen en onthulde dat een belangrijke fondsbeheerder winstgevende transacties op zijn eigen rekening heeft geboekt.

De boetes zijn de op twee na hoogste die ooit zijn uitgedeeld in Groot-Brittannië aan een financiële instelling. De boetes zijn opgelegd door Imro, dat de laatste jaren is uitgegroeid tot een van machtigste toezichthouders in in Engeland. De gang van zaken werd vanmorgen onthuld door de Britse zakenkrant Financial Times.

Jardine Fleming is in Hongkong niet alleen de grootste maar ook de beroemdste zakenbank. De affaire is om die reden bijzonder pijnlijk voor Jardine Fleming en zijn twee eigenaren, de Brit Robert Fleming en Jardine Matheson, een van de grootste ondernemingen in Hongkong. “Uiteraard zijn we erg teleurgesteld”, zei directeur Smith. Jardine Fleming is een geduchte concurrent op de snel groeiende Aziatische markten van het Britse Barings, dat inmiddels in handen is van het Nederlandse ING.

De Financial Times merkte dan ook op dat Flemings nu dan ook zijn eigen 'Nick Leeson' heeft, naar de handelaar die Barings opblies. De naam van de handelaar die Flemings gezichtsverlies heeft bezorgd is Colin Armstrong, voormalig hoofd beleggingen bij Jardine Fleming Investment Mangement. In september 1993 begon hij namens de beleggingsfondsen die hij beheerde met de handel in opties op de Nikkei, de aandelenindex van de Japanse beurs. In december constateerde de interne controledienst al dat er schriftelijke stukken ontbraken, die precies aangaven welke transacties voor cliënten en welke voor eigen rekening werden gedaan. In mei 1995 stelden de controleurs de eerste vragen over de winsten die Armstrong voor eigen rekening maakte. Toen al begon duidelijk te worden dat Armstrong zichzelf de winsten toedeelde en beleggers de verliezen.

In januari van dit jaar begonnen de toezichthouders in Londen en Hongkong met een onderzoek dat deze maand is afgerond. In maart van dit jaar nam Armstrong ontslag. De toezichthouders hebben Flemings bevolen een boete te betalen.

Volgens door de FT aangehaalde deskundigen is de affaire enigszins een uitvloeisel van de riskante manier van opereren op de financiële markten. Jardine zou erg traag zijn met de hervormingen van zijn organisatie. “Andere banken zijn veel sneller geweest met het aanbrengen van een onderscheid tussen het beheer van de beleggingsfondsen en de handelsactiviteiten.”