'Algeheel rookverbod in vliegtuigen'

DEN HAAG, 30 AUG. Alleen met een algeheel rookverbod in vliegtuigen kunnen gezondheidsrisico's worden teruggebracht. Vliegtuigpersoneel en passagiers lopen een verhoogd gezondheidsrisico door de concentratie van tabaksrook in vliegtuigen.

Dit hebben de gezamenlijke Europese artsenorganisaties gisteren aan de vliegtuigmaatschappijen medegedeeld.

Volgens de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) zorgt de droge lucht in de vliegtuigen in combinatie met tabaksrook voor een extra toenemende irritatie van de longen, keel, neus en ogen.

Gezondheidsrisico's in vliegtuigen waar gerookt mag worden gelden met name voor zwangere vrouwen en voor passagiers die overgevoelig zijn voor rook. Bovendien kan roken de prestaties van het cabinepersoneel volgens de KNMG negatief beïnvloeden omdat het zuurstofgehalte op grote hoogte lager ligt.

De artsenorganisaties vrezen met name voor de lange termijn negatieve gevolgen voor de volksgezondheid door het roken en meeroken tijdens vluchten.

Volgens een onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd door de International Air Transport Association zou meer dan 60 procent van de zakelijke reizigers voorstander zijn van een rookverbod.

Enkele vliegtuigmaatschappijen waaronder de KLM en Delta Air hebben het roken op alle vluchten van minder dan twee uur al verboden. Op langere vluchten mag bij de KLM op de achterste rijen van de vliegtuigen nog wel worden gerookt.

Martinair besloot vorig najaar tot een algeheel rookverbod, maar kwam daar dit voorjaar weer op terug.

“Er zijn toch mensen die per se willen roken. Als je het verbiedt gaan ze toch vaak stiekem roken op de wc's. Roken is nu in beperkte ruimtes toegestaan en dat blijft zo”, aldus een woordvoerder van Martinair.