Akkoord Kirch en Disney over tv-rechten

ROTTERDAM, 30 AUG. De Duitse media-tycoon Leo Kirch heeft opnieuw een belangrijke slag geslagen in zijn streven een monopolie op de Europese mediamarkt te verwerven. Gisteren maakte hij bekend voor een periode van tien jaar de exclusieve rechten van het Amerikaanse Disney-concern te hebben gekocht.

Niet bekend

Bovendien krijgt Kirch het recht het speciale door het Amerikaanse concern geproduceerde Disney Channel op zijn systemen voor abonneetelevisie te brengen. Dat kanaal kan voor Kirch fungeren als belangrijke trekker voor de lancering van digitale televisie achter een decoder waarmee hij deze zomer in Duitsland en Oostenrijk is begonnen. Daarvoor heeft Kirch vorige maand een felle ruzie met de Duitse uitgever Bertelsmann bijgelegd. Dat heeft voorkomen dat er twee onuitwisselbare digitale systemen op de markt zouden komen.

Kirch heeft in de afgelopen maanden meerdere miljardendeals met Amerikaanse filmstudio's gesloten. Zo verwierf de tycoon de 10-jarige rechten van MCA voor naar schatting een miljard mark en die van Warner Bros voor 800 miljoen. Voor een periode van vijf jaar kocht Kirch de rechten van Paramount voor een miljard, terwijl hij aan Colombia Tristar 1,1 miljard betaalde. Bovendien verwierf de Kirch Groep voor een bedrag van 3,4 miljard dollar de uitzendrechten voor de wereldkampioenschappen voetbal in 2002 en 2006.

Critici zeggen de laatste tijd steeds luider dat Kirch grote risico's neemt met zijn investeringen. De naar schatting 10 miljard mark die hij uitgeeft moet hij terugverdienen met een nieuwe vorm van televisie die nog nergens tot substantiële inkomsten heeft geleid.