Actualiteiten op Nederland 1 verder als Netwerk

Netwerk, zondag 1 sept., Ned.1, 20.13u.

De nieuwsrubrieken op Nederland 1, Brandpunt, Hier en Nu en Televizier gaan vanaf zondag verder onder de titel Netwerk. Zes dagen in de week - behalve zaterdag - is deze nieuwe actualiteitenrubriek na het acht-uur journaal tot even voor negen uur te zien. Het nieuwsprogramma wordt afwisselend gepresenteerd door Fons de Poel (KRO), Aart Zeeman (NCRV) en Karel van de Graaf en Ria Bremer (beiden AVRO). De programma's van de nieuwsrubriek worden vanuit een vaste studio in een nieuw decor uitgezonden.

Netwerk moet een actualiteitenrubriek worden met nieuws, nieuwsontwikkelingen in binnen- en buitenland en achtergronden. Daartoe wordt gebruik gemaakt van correspondenten in o.a. Israel, België, Amerika en Moskou en een centraal archief. Tevens zal de aankoop van buitenlands filmmateriaal centraal worden geregeld en zal de politieke verslaggeving uit Den Haag door een team verslaggevers worden verricht.

Redactiechef bij Brandpunt Peter Kloosterhuis onderstreept dat het samengaan van de actualiteitenrubieken geen fusie is. “Misschien een 'beetje fusie'. De afzonderlijke redactieteams, elk van ongeveer 25 man, blijven verantwoordelijk voor hun uitzending. Wat we wel doen is gebruikmaken van dezelfde buitenlandse correspondenten en parlementaire redactie. Kijk het is de bedoeling dat als we weer zoiets als met Srebrenica krijgen we gezamenlijk een team op pad sturen zodat we niet meer versnipperd hoeven te opereren.”

Volgens Kloosterhuis is het enthousiasme bij de afzonderlijke redacties om meer samen te werken erg groot. “Wij denken dat we zelfs de kwaliteit kunnen verbeteren”. Overigens zal het wel zo zijn dat de kijker bij elke uitzending wordt geïnformeerd van welke omroep de uitzending komt.

Dat er te veel nieuws (2 Vandaag, Journaal, RTL-nieuws, Nova) op de Nederlandse televisie te zien is, gelooft Kloosterhuis niet. “Bij het journaal hebben ze onderwerpen van maximaal drie minuten, wij gaan van zes minuten tot een kwartier variëren. Ik denk dat de kijker zijn eigen selectie zal maken.”

Voor conflicten over onderwerpkeuze is AVRO-eindredacteur Cees van der Wel niet bang. “Wij hebben het afgelopen jaar bijna wekelijks bijelkaar gezeten en ik heb de indruk dat de neuzen allemaal in dezelfde richting staan. Een foute priester blijft een foute priester, daar hoeven we geen discussie over te voeren. Op de werkvloer verwacht ik geen tegenstellingen hoewel we misschien wel eens herrie van bovenaf zullen krijgen.” Van bezuigingen op de rubrieken is volgens Van der Wel ook geen sprake. “Het is meer efficiency en een kwestie van samen grote onderwerpen aanpakken. Wij hebben zelfs enkele mensen extra aangetrokken omdat we per week meer uitzendingen gaan doen.” Ook Van der Wel zegt dat als een rubriek een 'omstreden' buitenlandse aankoop zou doen, dat onderwerp dan maar in de eigen uitzending moet. De kracht van de samenbundeling ziet hij vooral in de gezamenlijke aanpak van grote zaken zoals bijvoorbeeld bij een neergestorte Fokker. “Dan kunnen wij daar een team naar toe sturen en daar bij wijze van spreken elke dag over berichten. Ik verwacht echt dat Netwerk vooral mooie reportages zal gaan uitzenden.”