Winst van Audi stijgt explosief tot 450 mln

MÜNCHEN, 29 AUG. De Duitse autoproducent Audi, onderdeel van het Volkswagenconcern, heeft in het eerste halfjaar goede zaken gedaan. De winst voor belastingen schoot met bijna 58 procent omhoog tot 405 miljoen mark (450 miljoen gulden), terwijl de omzet met ruim 13 procent toenam tot 9,3 miljard mark, aldus het bedrijf in een donderdag uitgegeven tussenbericht.

De fraaie resultaten zijn overwegend te danken aan de activiteiten in het buitenland. Daar verkocht Audi met 136.335 wagens ruim 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Totaal leverde de fabrikant 246.597 personenauto's af, wat een stijging van meer dan 6 procent inhield.

Daarentegen maakte de ondereneming op de thuismarkt evenwel een minder florissante tijd door. Zij moest hier een vermindering van de verkoop van iets meer dan 2 procent tot 110.262 auto's verwerken. Het marktaandeel zakte van 6,4 tot 5,8 procent. De Duitse markt vertoonde hoofdzakelijk een groei bij kleinere auto's, terwijl de verkopen van luxere wagens achteruitging, zo luidde de verklaring van Audi.

“Op onze weg naar de globalisering komen we snel vooraan”, stelde bestuursvoorzitter Herbert Demel in een toelichting. Zijn bedrijf verkocht in de eerste zes maanden van dit jaar zijn produkten in 105 verschillende landen. Produceren deed Audi in 6 landen. In de eerste helft van vorig jaar bracht Audi zijn voertuigen in nog maar 90 landen aan de man. Het aandeel van de omzet dat in het buitenland werd gemaakt, klom van 51 tot 55 procent. De hoge verkoopcijfers in het buitenland boekte Audi vooral in West-Europa, waar de afzet met 14 procent toenam tot 97.389 wagens. De beste score haalde het bedrijf uit Ingolstadt in Groot-Brittannië waar 45 procent meer exemplaren werden verkocht. Duidelijk hogere resultaten kende Audi ook in Oostenrijk, waar dik 34 procent meer werd verkocht. (DPA, ANP)