VS: Iran helpt Irak

NICOSIA, 29 AUG. Iran heeft gisteren tegengesproken dat het Irak helpt de sancties van de Verenigde Naties tegen Bagdad te ontduiken, waarvan Washington het eerder op de dag had beticht. Volgens Washington staan de Iraanse autoriteiten voor 'beschermingsgeld' toe dat Iraakse olietankers gebruik maken van de Iraanse territoriale wateren. Irak is in 1990 door de VN onderworpen aan een totaal handelsembargo.

Volgens de Iraanse VN-ambassadeur, Kamal Kharazi, zijn de beschuldigingen “onderdeel van Washingtons anti-Iran-propaganda en, zoals altijd, gebaseerd op valse en ongefundeerde beweringen”. Hij zei de sanctiecommissie van de VN bewijsmateriaal te zullen voorleggen. Een Amerikaanse functionaris op zijn beurt zei Washingtons beschuldigingen met schriftelijk materiaal te kunnen onderbouwen. (Reuter)