Voorkeur; Muziek

GAUDEAMUS MUZIEKWEEK De Gaudeamus Muziekweek, waarin jonge componisten uit de hele wereld hun werk presenteren, vindt dit jaar plaats van 2 tot en met 8 sept op diverse lokaties in Amsterdam: de Beurs van Berlage (2 en 4 sept), de IJsbreker (3, 5, 8 sept), Paradiso (6 sept), de aula van het Stedelijk Museum (7 sept) en de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat (7 sept). Een jury onder leiding van Theo Loevendie beoordeelt de vooraf geselecteerde composities, maar er zijn ook workshops. Het concert dat het Radio Kamerorkest op 6 sept 20u30 geeft in Paradiso is tevens een onderdeel van de Kirill Kondrasjin Dirigentenmeesterklas, die op het ogenblik plaatsvindt in Hilversum. Na het concert van 4 sept in de Beurs van Berlage wordt de Jan van Gilseprijs uitgereikt aan basklarinettist Harry Sparnaay en de Bernard van den Sigtenhorst Meijerprijs aan de componist Wolfgang Güdden. Inl. 020-6947349.

ZOMERCONCERTEN Het Radio Filharmonisch Orkest geeft 30 aug 20u15 olv Alexander Lazarjev een concert in het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma het Vioolconcert van Glazoenov met Vadim Repin als solist en de Vierde symfonie van Sjostakowitsj.

Het laatste zomerconcert in het Amsterdamse Concertgebouw vindt plaats op 30 aug en wordt gegeven door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Op het programma het vioolconcert van Sibelius met als soliste Sarah Chang, verder Le tombeau resplendissant van Messiaen en de suite uit De wonderbaarlijke mandarijn van Bartók.

LUNCHCONCERTEN Tijdens de wekelijkse gratis toegankelijke lunchconcerten op dinsdag in de Boekmanzaal van de Amsterdamse Stopera treden zangers en musici op die werkzaam zijn in het Muziektheater: leden van het Nederlands Balletorkest, het koor van de Nederlandse Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Tezamen vormen zij naar nationaliteiten en vaardigheden een veelzijdig gevarieerd kunstenaarskorps dat dit seizoen een gevarieerde concertreeks brengt: orkestprogramma's, opera-aria's, liederen, barokmuziek, eigentijdse Nederlandse muziek en kamermuziek. Het eerste concert dit seizoen wordt 3 sept 12u30 gegeven door de de pianiste Ani Avramova en de marimbaspeler Jan Tatiana Koleva, die een Bulgaars programma spelen.

Op 10 sept 12u30 zingt de sopraan Dobrinka Yankova liederen van Tsjaikovski en Rachmaninov, begeleid door de pianiste Kamilla Bystrova.

JULIAN JOSEPH De Britse jazzpianist Julian Joseph treedt op in een gevarieerd programma samen met het Residentie Orkest. 30 aug (Dr. Anton Philipszaal) en 31 aug (Spuiplein) Den Haag.

ZOMERJAZZFIETSTOUR De tiende Tour begint op het Stationsplein in Groningen met de fietsfanfare Crescendo. Vervolgens kan men, mits niet achtervolgd door banden- of andere pech, genieten van zo'n vijftien muzikale acts, waaronder The Melody Four (Oostum), Haastrio (Den Ham), Available Jelly (Niehove) en Joost Buis & His Famous Astronotes plus De Nazaten van Prins Hendrik (Garnwerd). 31 aug diverse lokaties provincie Groningen. Inl 050-4032103.

BR5-49'Nieuwe country & western': het lijkt een contradictio in terminis. Toch voegt de garagecountrygroep BR5-49 iets toe aan muziek die in het kader van de nagedachtenis aan de grote Hank Williams (onderweg naar een concert gestorven op de achterbank van een poederblauwe Cadillac, kom daar maar eens om by Garth Brooks) wel weer eens een beetje opwinding kan gebruiken. Nachtconcert 31 aug Paradiso, Amsterdam.

STEELY DAN Om hun oude nummers in te studeren, moesten Donald Fagen en Walter Becker naar de winkel om een stapel van hun eigen cd's aan te schaffen. 'De meeste akkoordenschema's waren we straal vergeten,' aldus Fagen bij het allereerste concert van Steely Dan in Nederland. 5 sept Ahoy, Rotterdam.