Stork behaalt fors hogere netto winst

ROTTERDAM, 29 AUG. Stork (machinebouw en industriële dienstverlening) heeft in de eerste 24 weken van dit jaar een netto winst behaald van 40,4 miljoen gulden, 21,7 procent meer dan in dezelfde periode in 1995. De stijging werd mede veroorzaakt door het feit dat Stork 3,5 miljoen minder belasting hoefde af te dragen.

Ook profiteerde het bedrijf van een financiële bate van ruim 5 miljoen. Het betreft een rentemeevaller die mede het gevolg is van de sterke liquiditeitspositie van Stork. De omzet daalde als gevolg van desinvesteringen met 8 procent tot 1,4 miljard gulden.

De financiële wereld reageerde teleurgesteld op de cijfers. Op de beurs moest Stork gisteren al 90 cent inleveren. Vanochtend noteerde het fonds nog eens 1,30 gulden lager op 50,70 gulden. Stork had de eerste 24 weken van 1996 met name last van de malaise in de kledingindustrie. De afzet van machines die textiel bedrukken, bleef achter. Het bedrijfsresultaat van de divisie Industriële systemen en componenten daalde daardoor licht.

De tegenvallers op de textielmarkt werden voor een deel gecompenseerd door betere resultaten van de voedingsmiddelensector en de industriële componenten.

Het bedrijfsresultaat is gegroeid van 50,6 tot 54,9 miljoen. In de eerste 32 weken van dit jaar haalde de onderneming voor bijna 2,5 miljard aan opdrachten binnen. Dat is 466 miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Een gedeeltelijke verklaring voor deze achteruitgang is de verkoop van de onderdelen Contiweb, Sutherland-Schultz en Refac.