Schalken in vorm bij US Open

NEW YORK, 29 AUG. Sjeng Schalken heeft gisteren op Flushing Meadow de tweede ronde bereikt van de US Open. Schalken versloeg in vier sets de Oostenrijker Gilbert Schaller: 6-3, 6-4, 6-7 (7-6) en 6-3. Brenda Schultz-McCarthy en Kristie Boogert haalden de derde ronde niet. Schultz was niet opgewassen tegen de Duitse Barbara Rittner, Boogert verloor van de Amerikaanse Linda Wild.

In een uitstekende partij boekte Sjeng Schalken zijn tweede overwinning in een grandslamtoernooi. De 19-jarige, die vanaf de tribune aanwijzingen kreeg van Jacco Eltingh, merkte dat zijn tegenstander een slechte dag had. “Dan neem je de dingen toch te licht op”, zei Schalken na afloop, “daardoor verloor ik nog de derde set.” In de tweede ronde ontmoet Schalken de Marokkaan Arazi. Als hij die partij wint, is de Spanjaard Mantilla de meest waarschijnlijk tegenstander. Op papier een aanlokkelijk programma. “Ik heb wel stiekem naar het schema gekeken, maar ik wil niet vooruit kijken”, zei Schalken. “Het gevaar bestaat dat ik tegenstanders in gedachten ga overslaan.”

Bij de mannen was er één verrassing. De Zuidafrikaan Wayne Ferreira kon zijn goede spel van de afgelopen maand niet voortzetten. De nummer 9 van de plaatsingslijst verloor van zijn landgenoot David Nainkin. Todd Martin (12) bereikte wel de tweede ronde, Michael Chang (2) is al een ronde verder. In het dubbeltoernooi versloegen Stephan Nooteboom en Fernon het als tweede geplaatste koppel Byron Black/Grant Connell.

Brenda Schultz, in New York als 13de geplaatst, had gisteren haar dag niet. Op het centre court van Flushing Meadow had Barbara Rittner slechts 52 minuten nodig om tot winnares te worden uitgeroepen: 6-2 en 6-1. Kristie Boogert verspeelde de kans te bewijzen dat zij ten onrechte voor een eeuwig talent wordt versleten. Tegen Linda Wild, een gedrongen Amerikaanse vechtjas, won Boogert de eerste set. Wild ging knokken en de Nederlandse bleef het antwoord schuldig: 5-7, 6-3 en 6-3.