Rode-Khmerleider begint eigen factie

BANGKOK, 29 AUG. De voormalige tweede man van de Rode Khmer, Ieng Sary, heeft gisteren de oprichting van een eigen factie bekendgemaakt, die gericht is tegen de groep Pol Pot. Volgens onbevestigde berichten staat de huidige leider van de Rode Khmer in naam, Khieu Samphan, op het punt zich bij Ieng Sary aan te sluiten.

Begin deze maand maakte Ieng Sary, die in de jaren zeventig minister van Buitenlandse Zaken was onder Pol Pot, bekend dat hij zich zou afsplitsen. Gisteren bevestigde hij op een persconferentie in de Thaise grensplaats Aranyaprathet de scheuring. Hij presenteerde een nieuwe partij, de Democratische Nationale Verenigde Beweging (DNUM), die, in tegenstelling tot de Rode Khmer, niet langer strijd zal voeren tegen de regering in Phnom Penh, maar aanstuurt op verzoening. “Hierbij deel ik mee dat ik mij heb afgescheiden van de dictatoriale groep van Pol Pot, Ta Mok en Son Sen (tweede vertrouwelingen van Pol Pot)”, zei Ieng Sary. “Ons land richt zich te gronde als we doorgaan elkaar te bestrijden.” De Rode Khmer regeerde Cambodja tussen 1975 en 1979 en voerde daarna vanuit bases in het westen van het land een guerrillaoorlog tegen de centrale regering.

Ieng Sary zei ook dat Pol Pot, in tegenstelling tot berichten in juni, nog in leven is, maar hij wist daarvoor geen bewijs te leveren.

Ieng Sary, de vroegere zwager van Pol Pot, werd in de jaren zeventig door de pro-Vietnamese regering in Phnom Penh bij verstek ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in de genocide op het Cambodjaanse volk tussen '75 en '79. Destijds kwamen, zoals uit recent onderzoek is gebleken, om en nabij de twee miljoen Cambodjanen door geweld en ontberingen om het leven. Ieng Sary zei dat hij ten onrechte wordt gezien als de tweede man achter Pol Pot destijds.

Volgens kringen rondom Ieng Sary zal Khieu Samphan, die medio jaren tachtig werd belast met de leiding van de Rode Khmer, zich bij de nieuwe factie aansluiten. Khieu Samphan zelf heeft nog niets van zich laten horen, maar Thaise militaire bronnen, die doorgaans goed zijn geïnformeerd over de Rode Khmer, hebben eveneens gewag gemaakt van een mogelijke overstap van Khieu. (AFP, AP, Reuter)