Resultaat van Stork valt slecht bij beleggers

AMSTERDAM, 29 AUG. Stork trok vanochtend de aandacht op de Amsterdamse effectenbeurs. De netto winst van 40,4 miljoen gulden over de eerste 24 weken van 1996 viel slecht bij beleggers. Na 90 cent verlies gisteren daalde de koers vanochtend op het dieptepunt 1,30 naar 50,70 gulden.

AMSTERDAM Machinebouwer Stork stond vanochtend op de beurs zwaar onder druk. Stork zag het netto resultaat in de eerste zes maanden weliswaar aanzienlijk groeien, maar de kwaliteit van de winst was minder fraai. De onderneming profiteerde van buitengewone baten en een lagere belastingdruk. De groei van het bedrijfsresultaat was dan ook lager dan die van de netto winst, mede door teruglopende verkopen van de drukpersen voor textiel. Een handelaar hield echter rekening met een herstel van de koers. Zeker als het positieve effect van het pas gekochte Fokker Aviation in ogenschouw wordt genomen.

De AEX, de belangrijkste beursindex in Amsterdam, kwam nauwelijks in beweging en noteerde rond het middaguur 486,82 punten.

Opvallend was de winst van Hunter Douglas van 1,50 gulden op 117. Minder verging het BolsWessanen, dat voor de zoveelste keer werd afgestraft na een presentatie van de cijfers. Het halfjaarresultaat was bijna 30 procent lager dan dat in 1995. De koers kalfde donderdagochtend vier dubbeltjes af op 27,10. gulden. Ook Polygram moest inleveren: 1,10 op 98,60 gulden.

Op de andere markten was er meer spektakel. Toeleverancier voor professionele elektronica Neways kreeg onder uit de zak na een zeperd met een pas verworven bedrijf in Duitsland. Het fonds noteerde 5,60 lager op 22 gulden, ofwel een koersverlies van ruim 20 procent. Flexovit was eveneens zwak na een tegenvallend halfjaar: 2,40 lager op 22,30. Delft Instruments verdubbelde de halfjaarwinst en zag daardoor de koers drie gulden stijgen naar 39 gulden.

Op de incourante markt is het biotechnologiebedrijfje Mogen in trek op de beurs. De spectaculaire verkoop van de Belgische branchegenoot PGS, die 1 miljard opleverde, heeft de waarde van Mogen doen exploderen. Vanochtend ging het aandeel Mogen voor 21 gulden over de toonbank, waarmee het fonds zes gulden duurder was dan een dag ervoor. Begin dit jaar had Mogen nog een laagste notering van 3,75 gulden.

Op de Europese valutamarkt is de koers van de dollar vanochtend nauwelijks veranderd. De Amerikaanse munteenheid noteerde rond 10.00 uur 1,6555 gulden. Gisteren slot de dollar op 1,6550 gulden.

NEW YORK Het Amerikaanse computerconcern IBM heeft de effectenbeurs van New York gisteren overeind gehouden. De Dow Jones-index steeg met 1,13 punten tot 5712,40. De obligaties waren lager en zouden de aandelen zeker op verlies hebben gezet, ware het niet dat een vooraanstaand effectenanalist een sterk koopadvies voor IBM had opgegeven.

De effectenbank Salomon Brothers wijzigde zijn advies voor IBM van “kopen” in “beslist kopen”. Dat leidde tot een stormloop op de aandelen van het computerbedrijf, dat zwaar meeweegt in de Dow Jones-index.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio was de invloed van het kwartaalrapport dat de Japanse centrale bank gisteren naar buiten had gebracht vandaag duidelijk te merken. De vooruitzichten voor het Japanse bedrijfsleven zijn somberder dan verwacht. Het leidde tot forse verkopen van vooral buitenlandse investeerders. De Nikkei-index voor 225 fondsen ging 156,65 punten omlaag tot 20.553,16 punten.