Overlast door zware storm in het zuiden

TILBURG, 29 AUG. Een zware storm heeft de afgelopen nacht in Brabant, Zeeland, Limburg en het zuidelijk deel van Gelderland voor veel overlast gezorgd. De storm heeft één dodelijk slachtoffer geëist. Verder was er vooral materiële schade.

Een bromfietser kwam in het Brabantse Uden om het leven doordat hij op een over de weg gevallen boom botste.

In Zeeland stak vanacht een storm op met windkracht 9. In de loop van de nacht trok de voor de maand augustus uitzonderlijk krachtige storm naar West-Brabant, waar windstoten met een snelheid van 90 kilometer per uur voorkwamen. Aan de randen van het zeer plaatselijke lagedrukgebied viel veel regen. Bij Weert (Limburg) viel 87 mm regen in 24 uur, meer dan normaal in de hele maand augustus; een dergelijke neerslag in 24 uur komt volgens het KNMI minder dan eens per eeuw voor.

Het treinverkeer tussen Sittard en Susteren reed vanmorgen met een half uur vertraging, doordat een boom op de bovenleiding was gevallen. In Zeeland raakten auto's beschadigd door omgewaaide bomen. In het westelijke deel van Brabant raakten meer dan tien auto's en ten minste één woning beschadigd door omgewaaide bomen. Ook raakte korte tijd een aantal wegen geblokkeerd.

In Eindhoven woedde de storm vanochtend nog. De verkeerspolitie waarschuwde dat ook in de andere provincies nog zware windstoten het verkeer kunnen hinderen. Eindhoven kampte met veel wateroverlast door zware regenval. Tunnels moesten worden afgesloten omdat ze onder water stonden. Op sommige plaatsen kwamen auto's in het water onder de tunnels vast te zitten. Ook vanmorgen nog bleef één tunnel afgesloten en heeft het verkeer hinder van het water op de weg. Er viel in korte tijd zo veel water dat de riolering de vloed niet kon verwerken. In Den Bosch kwamen enkele putdeksels omhoog. De politie in Tilburg kreeg zo'n honderd meldingen binnen van mensen die kampten met ongemak door de storm. In Nispen ontstond door de storm een gaslek.

Vanochtend kreeg de politie meldingen van mensen die omgevallen bomen en afgewaaide takken van die nacht tegenkwamen. Medewerkers van gemeente en provincie waren vanmorgen vroeg druk doende om de bomen en takken op te ruimen.