Oproep partijen Bosnië; Verkiezingen lopen gevaar door boycot

SARAJEVO, 29 AUG. In Bosnië hebben drie politieke partijen van de moslims hun aanhangers onder de Bosnische vluchtelingen in het buitenland opgeroepen de verkiezingen van 14 september tot nader order te boycotten.

De belangrijkste partij van de moslims, de Partij van Democratische Actie (SDA) van president Izetbegovic, riep gisteren haar aanhangers onder de 640.000 Bosnische vluchtelingen in het buitenland op voorlopig niet te gaan stemmen. Eerst, aldus de verklaring, moet er opheldering komen over de talrijke onregelmatigheden die bij de registratie van kiezers zijn geconstateerd en over de beslissing van de OVSE om de gemeenteraadsverkiezingen uit te stellen. Volgens de verklaring heeft de SDA meer tijd nodig voor overleg met de andere politieke partijen alvorens ze besluit de verkiezingen al dan niet te boycotten.

Kort daarop kwam de op een na belangrijkste partij van de moslims, de Partij van Bosnië-Herzegovina (SBiH) van oud-premier Haris Silajdzic, met een soortgelijke oproep. Een derde moslim-partij, geleid door oud-legerleider Sefer Halilovic, sloot zich bij de voorlopige boycot aan.

De 640.000 Bosnische vluchtelingen buiten Bosnië brengen hun stem uit in het land waar ze nu verblijven, of per post, of in daartoe ingerichte stembureaus. Ze wonen in 55 verschillende landen. In sommige landen wordt nu al gestemd, zoals in Joegoslavië (ruim 220.000 geregistreerde kiezers), in Duitsland (132.000 kiezers), in Turkije, in Hongarije en in Macedonië.

De OVSE stelde dinsdag de gemeenteraadsverkiezingen uit wegens de talrijke gevallen van manipulatie met de kiezersregistratie. De andere verkiezingen die op 14 september moeten worden gehouden - voor het uit drie personen bestaande staatspresidium, voor de drie parlementen, voor de kantonale raden en in de Servische Republiek in Bosnië ook nog voor een president en een vice-president - moeten volgens de OVSE doorgaan.

Volgens de drie moslim-partijen kan de OVSE-beslissing inhouden dat men verder genoegen neemt met de manipulatie van de kiezersregistratie. Ze willen van de OVSE opheldering over de vraag wat de organisatie, die de verkiezingen in Bosnië organiseert, aan dit probleem denkt te gaan doen. De OVSE reageerde negatief op de voorlopige boycot. Woordvoerder Agotha Kuperman zei “krachtig van mening te verschillen” met de drie partijen, omdat “het probleem van de kiezersregistratie is afgedaan met het uitstel van de gemeenteraadsverkiezingen”.

De Bosnische Serviërs hebben nog niet definitief besloten of zij in 'hun' Servische Republiek alsnog gemeenteraadsverkiezingen houden. In een onmiddellijke reactie op het OVSE-besluit die verkiezingen uit te stellen had de regering van de Servische Republiek gezegd het te zullen negeren; de gemeenteraadsverkiezingen zouden in de Servische Republiek gewoon doorgaan. Later echter zei de minister van Buitenlandse Zaken van de Servische Republiek, Aleksa Buha, dat de Serviërs zich mogelijk toch zullen neerleggen bij de beslissing van de OVSE. Maar de voorzitter van het parlement van de Bosnische Serviërs, Momcilo Krajisnik, voegde daar gisteravond aan toe dat nog geen definitief besluit is gevallen.

De Bosnische Kroaten hebben zich gisteren gedistantieerd van de oproep van de drie moslim-partijen. “Ik ben tegen elke boycot. We hebben deze verkiezingen nodig. Zonder verkiezingen is er geen Bosnië”, zei de Bosnische Kroaat Jadranko Prlic, minister van Buitenlandse Zaken van Bosnië. “Wie tegen de verkiezingen is, is tegen Bosnië.”