OAS:wet tegen Cuba kan niet

RIO DE JANEIRO, 29 AUG. De juridische commissie van de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS) heeft gisteren de Helms-Burton sanctiewet tegen Cuba in strijd verklaard met de internationale wetgeving.

Volgens de Helms-Burton wet (genoemd naar de twee indieners in het Amerikaanse Congres) zijn sancties mogelijk tegen buitenlandse bedrijven die zaken doen met Cuba. Het gaat om bedrijven die hierbij gebruik maken van geconfisqueerde eigendommen van Amerikaanse ingezetenen, onder wie ook uitgeweken Cubanen die zich tot Amerikaan hebben laten naturaliseren. De wet werd aanvaard, nadat een vliegtuigje met Cubaanse ballingen voor de Cubaanse kust was neergeschoten.

Het permanente comité van de OAS had om een juridische onderbouwing van de bezwaren tegen de Amerikaanse wet gevraagd. Een woordvoerder van de OAS, waarvan ook de Verenigde Staten deel uitmaken, wilde niet ingaan op de juridische argumenten van de commissie.

De Mexicaanse telecomfirma Grupo Domos en het Canadese Sheritt zijn al getroffen door Amerikaanse maatregelen. Bestuurders van beide bedrijven mogen de Verenigde Staten niet meer in.

Het verzet van de OAS volgt nadat de Europese Unie, Canada en Mexico al eerder scherpe protesten hadden laten horen tegen de Helms-Burton wet die in strijd wordt geacht met de internationale handelswetgeving.

De Amerikaanse gezant Eizenstatt brengt deze week een bezoek aan Mexico om steun te zoeken voor isolering van het Cubaanse bewind van Fidel Castro. De Mexicaanse president Ernesto Zedillo noemde de Helms-Burton wet echter “simpelweg in strijd met internationale wetten”. President Clinton schortte onlangs voor zes maanden juridische stappen tegen ondernemingen op om te zien of Washington met andere landen op één lijn kan komen. (AP, Reuter)