Nieuwe reorganisatie bij BolsWessanen

AMSTERDAM, 29 AUG. Het voedingsmiddelen- en drankenconcern BolsWessanen voert een reorganisatie door om de winstgevendheid te vergroten. Daarbij gaan “enkele honderden” arbeidsplaatsen verloren. Ook de top van het concern wordt hervormd. Dit heeft BolsWessanen-bestuursvoorzitter A. Zondervan gisteren aangekondigd bij de presentatie van een nieuwe winstval over het eerste halfjaar.

Zondervan bevestigde vanmorgen dat president-commissaris A. van der Stee volgend jaar niet in de raad van commissarissen terugkeert. Van der Stee, die aan zijn derde termijn bezig is, heeft volgens BolsWessanen in de jongste aandeelhoudersvergadering al gezegd dat bij de fusie tussen Bols en Wessanen is afgesproken dat de zittingsduur van commissarissen tot drie termijnen is beperkt. De Vereniging van Effectenbzitters had op die vergadering zware kritiek geuit op het toezicht van de commissarissen onder leiding van Van der Stee op het concern.

De netto winst blijkt te zijn gedaald met bijna 28 procent tot 63,5 miljoen gulden ten opzichte van het eerste halfjaar van 1995. Eind mei van dit jaar bereidde BolsWessanen beleggers al voor op een winstval door te waarschuwen voor een daling met 20 tot 25 procent van de winst uit gewone activiteiten na belastingen in het eerste halfjaar. Dat resultaat daalde met 21,2 procent tot 68,9 miljoen gulden. Een buitengewone last, in de vorm van een boekverlies van 5,4 miljoen gulden op het verkochte Duitse bedrijf Strothmann, zorgde dat de uiteindelijke netto winst nog lager uitviel.

Voor het komende halfjaar neemt BolsWessanen (eind vorig jaar 8.843 werknemers, van wie 1.800 in Nederland) een voorziening van tussen 10 en 15 miljoen gulden voor een grootscheepse reorganisatie. Waarbij gaan “enkele honderden” banen verloren, waarvan een nog onbekend aantal in Nederland. Ontslagen zijn niet uitgesloten.