Kinderagenda

Schijtlijster In Amsterdam wordt de blauwe reiger een schijtlijster genoemd! Dat is wel een hele onaardige naam voor zo'n nette vogel, die zo vaak als een keurige ober langs de sloten staat. Wist je dat de reiger aan twee teennagels een kammetje heeft en poederdonsveertjes op zijn buik? Daarmee veegt hij slijm en schubben van gegeten vissen uit zijn verenpak. Op woensdagmiddag 4 september om 13u30 is er in bezoekerscentrum De Wieden, St Jansklooster een kindermiddag over de blauwe reiger. Je maakt een wandeling over het natuurpad, er wordt een fabel (een soort sprookje) over de reiger verteld en daarna speel je het snavelkwartet. Voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Je kunt je opgeven in bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, St Jansklooster, tel 0527-246644. De toegang is ƒ 1,- en de middag duurt anderhalf uur.

Terug in de tijd

Hoe is de aarde eigenlijk ontstaan? Waren we vroeger echt apen? Wanneer leefden de dinosauriërs? De tentoonstelling 'Van molecuul tot mens' in het Noordbrabants Natuurmuseum neemt je mee op een reis door de tijd en geeft antwoord op dit soort vragen. Ook valt er nog veel meer te beleven in dat museum. Zo kan je voor minister van milieu spelen en met een druk op de knop bepaal jij de toekomst. En verder zijn er echte kwakende kikkers, amfibieën, reptielen en vissen, staan er door het hele gebouw reusachtige insekten en opgezette zoogdieren, is er een speurtocht uitgezet en zijn er tentoonstellingen over het Brabantse en Europese landschap. Noordbrabants Natuurmuseum, Spoorlaan 434, Tilburg. Open dinsdag t/m vrijdag van 10-17u, za en zo 13-17u. Toegansprijzen kinderen tot 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar ƒ 4,- daarboven ƒ 6,-. Inl 5353935.

Kinderboeken

In 'Beestenbezoek' krijgt Joris, terwijl zijn ouders denken dat hij slaapt, de halve dierentuin op bezoek. Ze sluipen met z'n allen stiekum naar de keuken en eten alle snoepjes, koekjes, chips, nootjes en chocolade op. Illustraties uit het boek van Nicolle van den Hurk en andere prentenboeken zoals 'Waar is Springer, waar is Twikkie' en over een krokodil die anders is dan andere krokodillen 'De grote Leonidas' zijn t/m 14 september te zien in de Nijmeegse kinderboekwinkel, Kannenmarkt 27. Ook in de Arnhemse Kinderboekwinkel, Weverstraat 13 hangen tekeningen uit prentenboeken, ze zijn van Sandra Klaassen o.a. uit haar boeken 'Robin en God' en 'In het ziekenhuis', waarin Lizzie uit het klimrek valt en in het ziekenhuis belandt. Ook kunnen kinderen meedoen aan een prijsvraag waar natuurlijk boeken mee te winnen zijn. T/m 14 september.

Open huis

Heb je er wel eens over gedacht om je op te geven voor een toneelclub, maar vond je het bij nader inzien toch een beetje eng? Dan is hier de oplossing: ga aanstaande zaterdag naar het Open Huis van Theater de Veste in Delft en geef je op voor de jeugdtheaterworkshop. Je staat op een echt toneel onder echte theaterspots (lichten) en dan speel je bijvoorbeeld een deftige dame, die haar hondje kwijt is of een zwerver, die in vuilnisbakken op zoek is naar eten. Je mag ook verkleed naar het theater komen en iets spelen dat je zelf leuk vindt. De theaterworkshops zijn voor kinderen van 6 en 7 jaar van 12-12u30, 13u30-14u en 15-15u30u, voor 8 en 9 jaar van 12u30-13u, 14-14u30 en 15u30-16u, 10, 11 en 12 jaar 13-13u30, 14u30-15u. Inschrijven bij de informatiebalie vanaf 11u, maximaal 16 kinderen per groep. Ook is er een kleurwedstrijd, waarbij de winnaar vier vrijkaarten krijgt voor de première van de kinderopera 'Circus' van de Stichting Maat op 27 oktober. En natuurlijk kan je op zo'n open dag ook eens een kijkje achter de schermen nemen bijvoorbeeld in de kleedkamers of artiestenfoyer en in de grote foyer zijn bij het Rad van Theater-Avontuur voor verschillende jeugdvoorstellingen vrijkaarten te winnen. Theater De Veste, Vestplein 1, Delft. Inl 015-2121219.

Delftdag

Zaterdag 31 augustus wordt de tijd zo'n 1900 jaar teruggezet. Dan wordt de binnenplaats van het Legermuseum in Delft omgetoverd in een Romeins legerkamp. Het Tiende Legioen Gemina laat dan zien hoe het vroeger toeging in zo'n kamp. Om 12u, 13u30 en 15u zijn er gevechten met (houten) zwaarden, dolken en werpsperen met natuurlijk een schild als verdediging. Ook zijn er demonstraties met een katapult: dat is een werptuig, waarmee zware stenen in het vijandige legioen werden geslingerd. En omdat de Romeinse legers vaak ver en lang van huis waren gingen er bijvoorbeeld ook leer- en metaalbewerkers en artsen mee, de legionairs (soldaten) vertellen je dus niet alleen over het oorlogvoeren, maar ook over het dagelijkse leven in een legerkamp. In de filmzaal wordt om 13u30 de film Spartacus vertoond, hierin kan je zien hoe Spartacus samen met een groep slaven in opstand komt tegen de Romeinen (de film duurt wel drie uur!). Op de hoek van de Breestraat/Korte Geer worden nog Romeinse gooi/werpspelletjes gespeeld. Romeinse kinderen speelden vaak met noten, ze probeerden dan van een afstandje zo veel mogelijk noten in een kruik te gooien of in een driehoek verdeeld in grote en kleine vakjes de noten precies in het vakje te gooien. En Nederlandse kinderen moeten dan ook kunnen natuurlijk! En mocht je meer willen weten over de veranderingen die de komst van de Romeinen naar ons land teweeg brachten, dan is er t/m 27 oktober de tentoonstelling 'Legioen met natte voeten, het Romeinse leger in Nederland' ook in het Legermeuseum te zien. De toegang is gratis, het museum is zaterdag open van 10-17u. Legermuseum, Korte Geer 1, Delft.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker