IRAN/SIEMENS

Iran eist van Siemens ongeveer acht miljard mark omdat het Duitse concern heeft nagelaten de bouw van een kerncentrale te voltooien. De ambassadeur van Iran in Bonn, Hossein Mousavian, heeft dit gezegd in een gesprek met de Iraanse staatskrant Iran. Siemens zegt verbaasd te zijn over de uitspraken.

Het concern liet in 1991 het project definitief vallen. In 1992 stelde een internationaal gerecht dat de contracten voor de centrale waren beëindigd en dat geen van beide partijen meer iets te claimen had. Wel moest Siemens de al gemaakte materialen leveren. Het concern zegt dat niet te hebben kunnen doen omdat Bonn de levering verbood in verband met de gevoeligheid van het materiaal en de oorlog tussen Iran en Irak. Siemens' dochterbedrijf KWU kreeg in 1974 de opdracht voor de bouw van de kerncentrale. De werkzaamheden werden stilgelegd toen de Islamitische revolutie in 1979 begon. Een van de twee blokken was toen voor 80 procent klaar, het andere voor 60 procent. De installaties werden tijden de Iraans-Iraakse oorlog verwoest. (ANP)