Incest-zaak politieman van de baan

GRONINGEN, 29 AUG. Het openbaar ministerie in Groningen heeft de strafzaak ingetrokken tegen R. Lancee, voormalig politiechef op Schiermonnikoog. Zijn 17-jarige dochter heeft gisteren de verklaring ingetrokken dat haar vader incest met haar zou hebben gepleegd. Lancee zal een schadeclaim tegen justitie indienen.

Lancee werd samen met zijn vrouw, een andere dochter en haar vriend in de nacht van 27 april door een arrestatieteam, dat met helikopters was overgevlogen, aangehouden. Volgens justitie was dit nodig omdat Lancee als vuurwapengevaarlijk bekendstond.

“Wij hadden informatie dat hij licht ontvlambaar is en dol op wapens. Hij had zijn dienstwapen doorgeladen onder zijn bed liggen en niet, zoals het hoort, netjes in een kluis”, aldus officier van justitie M. van Capelle. De Groningse hoofdofficier besloot, in overleg met de Friese hoofdofficier, tot deze wijze van arresteren. “Staatsterrorisme”, zegt Lancee. De Nederlandse Politiebond (NPB) diende tegen de arrestatie een klacht in bij minister Sorgdrager (Justitie).

Lancee, die elf dagen in voorlopige hechtenis zat, zegt niet opgelucht te zijn. “Ik ben vier maanden als kinderverkrachter door het leven gegaan.” Volgens Lancee wilde justitie zijn dochter geloven om hem in diskrediet te brengen. De politieman ligt met het openbaar bestuur in de clinch omdat hij is overgeplaatst in verband met de 'affaire-Brands'.

Toen hij nog politiechef was maakte hij in 1994 melding van mogelijk onzedelijke handelingen van een lokale wethouder. Deze diende tegen hem een klacht in. Lancee wil nu dat Sorgdrager een onderzoek instelt.