Graven hervat in tuin handlanger Dutroux

BRUSSEL, 29 AUG. In Jumet bij Charleroi zijn de graafwerkzaamheden hervat bij het huis van een vermoorde handlanger van kinderontvoerder Marc Dutroux. Gisteravond werd voor het eerst formeel bevestigd dat gezocht wordt naar lichamen. Dutroux, die maandagnacht de plaatsen heeft aangegeven waar gezocht moet worden, zou hebben gezegd dat er “interessante zaken” lagen.

Volgens een woordvoerder van de Rijkswacht is het niet zeker hoeveel lichamen gevonden kunnen worden en zelfs niet of er lichamen gevonden worden. “We zullen tot het einde doorgaan om lichamen te vinden, als er lichamen zijn”, aldus een Rijkswacht-woordvoerder. Er wordt rekening mee gehouden dat Dutroux de speurders op een verkeerd spoor zet. Wel zijn de dossiers samengesteld van alle in de afgelopen tien jaar verdwenen kinderen, om eventuele identificatie te bespoedigen. Het gaat om een twaalftal namen, aldus de Rijkswacht, die hoopt vrijdagavond uitsluitsel te hebben.

De graafwerkzaamheden in Jumet worden bemoeilijkt door de hevige regenval. Ook de Nederlandse speurder Harry Jongen, bijgenaamd 'de neus', heeft moeite met het zoeken op het terrein, dat is veranderd in een modderpoel. Bij de zoektocht zijn snuffelhonden uit Nederland ingezet en speciale apparatuur uit Groot-Brittannië. Inmiddels wordt ook weer gezocht bij het huis van Dutroux in Sars-la-Buissière, bij de Franse grens, waar anderhalve week geleden de lichamen zijn gevonden van de achtjarige meisjes Julie en Mélissa en van een vermoorde handlanger van Dutroux.

Niet bekend

Een Belgische krant heeft gisteren de regering opgeroepen te komen tot een grondige hervorming van het justitieel apparaat, om een einde te maken aan het voortduren van grove misdaden.