FRITTATA DI ZUCCHINE

Als antipasto is de frittata erg geliefd in Italiaanse huishoudens. Weinig werk, eenvoudige ingrediënten en altijd lekker. Op deze plek kwam de dikke Italiaanse omelet meerdere malen aan bod. Ditmaal een variant met courgettes. Helaas zijn Nederlandse groentenkwekers nog steeds van mening dat hoe groter de courgette, hoe beter dat is.

Beter voor hun portemonnee waarschijnlijk maar niet beter voor de smaak van deze groente. Courgettes behoren jong geplukt te worden dan is hun vruchtvlees stevig, nog zonder pitten en smaakrijk. Als vuistregel bij het plukken geldt: niet langer dan een hand en niet dikker dan twee vingers. Courgettes van dat formaat kan men in Nederland soms in de delicatessenhoek van de betere groentenwinkels aantreffen waar ze als precieuse baby-courgettes worden aangeboden voor een fiks bedrag. Het wordt tijd dat wij in Nederland de strijd aanbinden tegen die mastodont-courgette want het ding smaakt naar niks. Beter iets meer betaald voor courgettes met smaak; dan wordt zo'n omelet ook meteen een ander verhaal. Hoewel de Italiaanse omelet in de regel aan twee kanten wordt gebakken, gebeurt dat bij deze frittata niet vanwege de plakjes courgette die zich alle aan het oppervlak scharen.

Voor 6-8 porties als antipasto:

2 kleine courgettes (totaal 180 gram)

1/2 middelgrote ui, gepeld

3 eetlepels olijfolie

4 eieren

zout en versgemalen peper

Snijd de courgettes in schijfjes van 1/2 cm dik en de ui in dunne plakjes. Verhit de olie in een bakpan (18 cm doorsnede) met dikke bodem en bak daarin courgettes en ui op halfhoog vuur, onder regelmatig omscheppen, gedurende 12-15 minuten of tot de courgettes een kleurtje hebben gekregen en iets geslonken zijn. Schep de groenten met een schuimspaan over op een bord en laat ze iets afkoelen. Klop de eieren los samen met drie eetlepels water en zout en peper naar wens. Doe courgettes en uien bij het eierstruif. Verhit de bakpan met het restant van de olie waarin de courgettes werden gebakken en giet het eiermengsel in de pan. Draai het vuur zeer laag en laat de frittata in circa 12 minuten gaar worden; leg tegen het einde van de baktijd een deksel op de pan zodat ook het bovenste laagje ei stolt. Een frittata moet weliswaar stevig zijn maar nog wel sappig zodat hij niet al te lang mag bakken. Haal een soepel bakmes onder de fritata door en laat hem op een plat bord glijden. Serveer de frittata op kamertemperatuur en snijd hem aan tafel in smalle puntjes.

    • Florine Boucher